Има опасност от нова бежанска вълна

Издават спешно визи за българите в Украйна

Има опасност от нова бежанска вълна. Министърът на външните работи Даниел Митов заяви за БНТ, че България се готви за нашествието. „Ангажирали сме всички институции, които имат отношение към въпроса – МВР, Гранична полиция, известна логистична помощ очакваме и от Министерството на отбраната”, заяви министърът.

По неговите думи България постоянно е в състояние да се доказва като надеждна външна граница на ЕС. „Нашата държава до момента не се е изправяла пред подобен сериозен бежански натиск. Предпоставки за това създава основно конфликтът в Близкия Изток. Трябва да подобрим сътрудничеството си с Турция. Възможно най-бързо трябва да подпишем споразумението за тристранно сътрудничество между България, Гърция и Турция”, подчерта министър Митов. Той каза, че ако в момента има сравнително неголям поток бежанци у нас, то е заради координираните действия на българските институции.

Даниел Митов заяви, че в България има около 10 000 бежанци, а в Гърция те са доста повече.

Според него няма данни за българи, воюващи на страната на „Ислямска държава”. „Работим по законодателство, криминализиращо участие на българи в редиците на „Ислямска държава”. Това е превантивна стъпка, която е в отговор на реална заплаха”, поясни външният министър и допълни, че другата важна стъпка е делегитимацията на идеологията на „Ислямска държава”.
Външният министър поясни, че по отношение на бежанците от други държави искаме през цялото време помощ и солидарност от международните институции и я получаваме.

Митов изрази готовност да бъдат издавани бързо визи за наши сънародници от Украйна. „Не мисля, че може да очакваме бежанска вълна от Украйна, но българските институции са готови бързо да издават визи за нашите сънародници от застрашените райони. Няма наплив. Ще трябва да организираме специален конвой, ако се налага”, каза външният министър.

Той изрази мнение, че първо трябва да спрат бойните действия, а след това може да мислим как да се стигне до пробив в европейската или трансатлантическата общност и Русия. „Необходимо е политическо решение, деескалация на конфликта. Призоваваме украинското правителство да започне реформи”, посочи Даниел Митов.

По думите му НАТО няма никакви намерения да се намесва за решаване на конфликта в Украйна, а изгражда защита за държавите, които членуват в Алианса. „Ученията, координационният център, са част от увеличаване на капацитета на Българската армия. Нашата армия трябва да е подготвена”, увери министърът.

Запитан за стремежа ни за влизане в Шенгенското пространство, той заяви, че Шенген е тотална цел за България. „Изпълнили сме техническите изисквания. Сега трябва да положим усилия за отпадане на мониторинговия механизъм от страната ни, затова трябва да има съдебна реформа. България е държава, която свързва Близкия Изток с Европа и с нашите партньори трябва да предотвратим всяка възможност чуждестранни бойци да минават през България”, подчерта Даниел Митов.