Сградите от културата в Силистра - опасни за живота!

2 милиона лева се чакат за ремонт на театъра

Силистренският Етнографски музей е в изключително тежко състояние, заяви пред радио Шумен директорът на Регионалния исторически музей Иван Бъчваров. Сградата на някогашния затвор, строена преди около 160 години, не е ремонтирана от 1963 г., като изключим частичните дейности, извършени през 2011 г. „При проливните дъждове и след снеговалежа тази зима, сериозни течове от покрива крият риск за 6000 експоната от бита на Силистренско“, допълва Иван Бъчваров. „Ако не се намеси общината или държавата, проблемът просто не може да бъде решен. Става дума за минимум 100 000 лв. Сега чакаме да дойде пролетта, за да подменим ел. инсталацията на местата с течове“, обясни Бъчваров. Влагата в старата сграда постоянно се увеличава и заради високите води на река Дунав през последните години. Това прави проблема неотложен за решаване. Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов се е ангажирал през новия програмен период да търси финансиране по европейски програми и да използва всички възможности за осъществяване ремонта на Етнографския музей.
Тежко е и състояние на сградния фонд на Регионалния исторически музей в Силистра. Внасяните от неговия директор проф. Георги Атанасов докладни в Общинския съвет в годините назад бяха или отлагани, или неприемани. Все пак общинската хазна отпусна пари за спешни ремонти, както на Археологическия музей, така и на Етнографския. Те стигнаха, обаче само за закърпване на дупките и обезопасяване на ел. инсталациите. В противен случай съществуваше опасност от затваряне на силистренските културни обекти. Явно над силистренския Етнографския музей е надвиснала тази участ.
Близо до трагично е положението с Художествената галерия. От фасадата й започнаха да падат орнаменти, в източната кула зее голяма дупка, през която се леят дъждове и снегове. От там през тавана водата стига до постоянната експозиция с картини от велики български художници.

Срутване заплашва северната стена на Драматично-кукления театър, особено на старата пристройка към него, сигнализира директорът културната институция Златина Станева.
Бившият театър „Сава Доброплодни” в Силистра отдавна трябва да е в категорията на опасните за живота сгради, въпреки че продължават да се провеждат постановки и концерти. Миналата година общинската администрация съобщи, че е направила проект за ремонт на театралната сграда за над 2 милиона лева и сега чака той да бъде одобрен.