Гръцките банки се сринаха

Възможно е ограничаване на тегленията

Гръцките банки се сринаха на Атинската фондова борса (ASE), след като срещата между министрите на финансите на еврозоната приключи внезапно, когато Гърция отказа да подпише удължаване на спасителния план, съобщи „Български новини”.

Според „Блумбърг” това провокира загриженост сред кредиторите, след като се чу предложение като “може да се наложи да се въведе контрол, за да се избегне изтичане на капитал”.
Няколко минути преди 11:00 часа във вторник Banks Index на FTSE / ATHEX спадна с 9.6%, следвана от Банка Пиреос АД със спад от 9,3% и на Националната банка на Гърция (NBG), която спадна 6,7%.
В момента гръцките банки разчитат на средствата, предоставени от Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки това според икономисти от Barclays Plc, включително Антонио Гарсия Паскуал и Томас Харджес, спешна помощ за осигуряване на ликвидност (ELA) няма да бъде предоставяна на Гърция, ако страната не постигне споразумение с европейските си партньори .
Срещата на Еврогрупата не доведе до компромис или споразумение, затова кредиторите са загрижени, че ЕЦБ ще спре осигуряване на ликвидност на гръцките банки. В този случай контролът върху капитала ще трябва да се създаде, за да се избегне срив, докато гръцките банки ще трябва да въведат нови правила, за да се регулират тегленията, отбелязват икономистите.