Гаф за милиони: Забравили отбивка към Бургас на "Марица"

Региони

19-02-2015, 09:11

Снимка:

skyscrapercity.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Магистрала "Марица" ще е готова до края на август

Идващите от Свиленград ще трябва да се качат на "Тракия"в посока София, да пътуват 10 км до Оризово и там да обърнат в обратната посока за Стара Загора или Бургас

Проектантите и строителите на първите километри от магистрала "Марица" са забравили да направят важна отбивка от нея. "На мястото, на което аутобанът се свързва с "Тракия" при пловдивското село Плодовитово, няма отбивка за Стара Загора и Бургас", съобщи шефът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, цитиран от в. "Труд”.

Когато в края на годината цялата магистрала "Марица" бъде готова, ползващите я ще бъдат неприятно изненадани от този недостатък. Идващите от Свиленград превозни средства ще трябва да се качат на "Тракия" но в посока София, да пътуват десетина километра до пътния възел при Оризово и там да обърнат в обратната посока, ако искат да стигнат до Стара Загора или Бургас.

Този участък от "Марица" е проектиран още по времето на социализма от едновремешното предприятие "Пътпроект" и е изграден в началото на 80-те години. Става въпрос за 5-километрова отсечка, която години наред свързваше "Тракия" с Плодовитово и старото шосе между Пловдив и Чирпан. Този участък е вече доста амортизиран и при пускането на "Марица" ще трябва и да се ремонтира.

Според Лазаров сега държавата ще трябва да плати от бюджета няколко милиона лева, за да може този пътен възел да се проектира и изгради. Това ще стане чрез мост над "Тракия". Обществената поръчка ще бъде обявена скоро.

Строителството на останалата част от "Марица" закъсня и според най-актуалните графици аутобанът трябва да е напълно готов до края на септември. Причините за закъснението бяха археологическите разкрития, които удължиха срока с около 1 година, както и непредвидени в първоначалните проекти укрепвания на почви. Иначе магистралата трябваше да е готова още м.г. "Марица" е дълга 117 километра и свързва "Тракия" със Свиленград и ГКПП Капитан Андреево.