Депутатите отложиха обсъждането на новия дълг

Не се знае кога парламентът ще гласува ратификацията на заема

Депутатите отложиха „разгорещените” дебати за поемането на нов дълг от 16 млрд. лева. Не стана ясно кога народните избраници ще са готови да разгледат и гласуват в пленарна зала този заем.

Вчера в пленарна зала народните представители се захванаха с разглеждането на споразумение за нов дълг от 16 млрд. лева, поспориха сериозно, в това време министърът на финансите Владислав Горанов участваше в парламентарни „совалки” в търсене на подкрепа от коалиционните партньори, а премиерът Бойко Борисов заплаши от Министерския съвет с оставка, ако заемът не бъде гласуван.

След една нощ размисли обаче още в началото на днешния работен ден съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов поиска отлагане на разискванията за новия дълг с мотив всеки депутат да има повече време да се запознае с него и да може да гласува правилно. „Да се спре с първосигналните реакции и да отложим разискванията”, призова Симеонов.

„Това, което се случва в момента, е покупка и продажба на цели парламентарни групи”, установи народният представител от БСП лява България Георги Кадиев и се обърна към колегите си от ПФ с думите – „нямате нужда цяла седмица да ви купуват”. Социалистът е убеден в това, че дори и да се ходи на нови избори, това е по-добре, отколкото дългове за децата на страната ни.

При първото гласуване очаквано мнозинството депутати подкрепиха отлагането на дебатите за 16-те млрд. лева дълг с 118 гласа „за”, 68 – „против” и само 1 „въздържал се”. Да говорят днес за дълга настояха от БСП, ДПС и „Атака”.

Това решение предизвика скандирания: „Оставка!” от страна на депутатите отляво, а председателят на Народното събрание Цецка Цачева ги посъветва: „Колеги, напишете си оставките в писмен вид и ги депозирайте в деловодството на парламента”.

Прегласуване поиска депутатът от ДПС Йордан Цонев, според когото е нужно повече време за запознаване с условията на дълга. „Г-н Симеонов, имаше достатъчно време всички да се запознаем. А и един политик трябва и да чете, не само да говори глупости”, се обърна към съпредседателя на ПФ Цонев. Дори и след прегласуване мнозинството се съгласи с поисканото отлагане на дебатите за новия дълг.

В началото на заседанието на парламента тази сутрин на всички входове към пленарна зала депутатите от „Атака” бяха застанали с лозунг, който гласеше: „Колеги, стоп! Не влизайте в залата! Не правете кворум! Така престъпният военен заем няма да мине! Не ставайте златен пръст на колониалния режим!”.

Въпреки акцията на националистите, кворум имаше.

Изключителен интерес предизвика акцията на националистите сред патриота Валери Симеонов, който реши от сутринта да се заяжда с Десислав Чуколов. „Наври си го някъде” – беше сутрешното пожелание на Валери Симеонов към националиста Чуколов. Атакистът запази хладнокръвие и прие с насмешка „бодрия” поздрав на Симеонов.