Дебатите по взимането на нов дълг се отлагат за утре

В пленарна зала не се стигна до гласуване на ратификацията

След като почти разпадна управляващата коалиция, гласуването на новия заем от 16 милиарда лева беше отложено, предаде бТВ. Мнозинството в парламента отказа да удължи пленарното заседание до приключване на дебатите и гласуване на ратификацията на договорите.

Предложението за удължаване на работното време беше направено от председателя на ПГ на БСП лява България Михаил Миков. Той посочи, че в момента вървят пазарлъци за подкрепа по отношение на цели групи и отделни народни представители и предложи удължаване на заседанието до гласуване на точката.

Искането за удължаване на работното време беше отхвърлено и при прегласуване със 73 гласа „за”, 104 „против” и 19 въздържали се.

„Ще имате цяла нощ, когато ще ви рекетират, изнудват и утре някои колеги тук ще бъдат чувствително по-богати”, заяви поискалият прегласуването Волен Сидеров.

„Не можем да наричаме пазарлъци естествените процеси на съгласуване на позиции”, заяви на свой ред съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

По-рано стана ясно, че АБВ няма да подкрепят предложението, а от Патриотичния фронт ще гласуват по съвест, тъй като не са били информирани навреме и достатъчно ясно какви са целите на новия дълг.

Междувременно БСП и „Атака” организираха протест пред Народното събрание, а премиерът Бойко Борисов намекна за оставка, ако дългът не мине през пленарна зала.