Мапуку: За мен Хубчев е най-добрият треньор в България

Любими футболисти от детството ми са Шабани Нонда и Зинедин Зидан, заяви асът на Берое

Жуниор Мапуку е роден на 7 януари 1990 година в Киншаса. Има френско гражданство, живее в Париж. В момента е футболист на Берое, където играе като централен нападател. Висок е 1,87 м. Преминал е през юношите на Монако. В професионалния футбол започва с втория отбор на Троа. После играе за аматьорския парижки тим Сент Жьоньовиев. Минава през гръцкия Панахайки. Връща се пак във Франция, където се състезава за Компиен. И от 2014 година е състезател на Берое.

Мапуку бе любезен да даде интервю, в което говори как се е озовал в Берое. Кои са били любимите му футболисти като дете в Конго и във Франция. На какво се дължи възхода на ДР Конго във футбола. С кои или срещу кои известни футболисти е играл.

 

- Жуниор,как се озова в Берое?

 

- Моят мениджър Маел Ел Уалид ме доведе в Стара Загора. Но нещата имат своята предистория.

 

- Каква е тя?

- Първоначално бях пратен в Черноморец (Бургас), където изиграх един мач и не ме одобриха. След това трябваше да започна с Локомотив (Пд). Но се забавиха с подписването на договора ми.

 

- И после какво стана?

- Моят мениджър се обади на Петър Хубчев. И той поиска да ме види и разбира се ме одобри. И сега се радвам, че играя за Берое.

 

- Като повечето африкански футболисти, ти си темпераментен, а Хубчев е треньор с германски манталитет. Как се съчетава такава комбинация между треньор и футболист?

- За Петър Хубчев важат три главни неща. А именно дисциплина, строгост и точност. Той е от тези треньори, които успява да ни внуши, че колектив се гради с дисциплина. Когато сме на тренировка няма никакво отпускане, което ни помага и за мачовете. Позволява си да се отпусне с нас рядко след тренировки. Но никога преди това. Тази негова строгост и последователност в изграждане на колектива ни помага много. За мен той е най-добрият треньор в България.

 

- Берое воюва на два фронта за участие в евротурнирите. Единият е за Купата на България, а другият е за запазване на място в шестицата. Как ще се справи отбора с това нещо?

- Както казах начина, по който Хубчев води отбора ни помага много. В Разград отиваме да играем реванша за Купата с най-добрия отбор в момента в България. Но ние не ги победихме случайно в Стара Загора. Направихме страхотна подготовка и имаме отлична концентрация за всеки мач. Така че в Разград отиваме, за да се класираме напред. Що се отнася до първенството, трябва да спечелим един мач и мястото в шестицата ще ни бъде осигурено. Смятам, че ще постигнем тази цел. А после, разбира се и през двата варианта ще атакуваме участие в евротурнирите.

 

- Ти си нападател. Как изграждаш усета си за головете, които вкарваш?

- Всичко е въпрос на вроден голов инстинкт, който се поддържа с годините.

 

- Каква е разликата между френския и българския футбол?

- Във френския футбол има повече пространства. По-техничен е. И също се разчита повече на тактиката. В България защитниците ми се качват на гърба. Тук се играе повече като в Англия. Разчита се на физиката.

 

- Кои са били любимите футболисти в детството ти?

- От африканците Шабани Нонда, който игра пет години в Монако, а от французите естествено Зинедин Зидан. А играчи като Рожи Мила, Абеди Пеле и Жорж Уеа не съм ги гледал, но навсякъде в Африка и по света продължава да се говори за тях. Те са като паспорт на африканския футбол.

 

- На какво се дължи възхода на ДР Конго в последните години. Мазембе стигна до финал за Междуконтиненталната купа през 2010 година, където загуби от Интер, а на завършилото тази 2015 година африканско първенство твоята страна се класира на трето място?

- В ДР Конго най-после разбраха,че за да има добър футбол, трябва да има организация. И така и направиха и сега има резултати. Все още обаче нямаме силни футболни академии както тази в Абиджан на Жан-Марк Гюиу в Кот д'Ивоар и в Камерун.

 

- Може ли един ден да играеш за националния отбор на ДР Конго?

- Не съм играл за националните формации на Франция, така че пътят към националния на ДР Конго ми е отворен. От мен зависи да играя добре в клубните си отбори, в случая в Берое и мога един ден да разчитам да бъда повикан.

 

- Докога ти е договорът с Берое и би ли сменил в България твоя отбор?

- Договорът ми с Берое е за още една година. Всеки иска да прогресира. Защо един ден да не играя в български отбор, който участва в Шампионската лига. За мен ще бъде предизвикателство.

 

- Във Франция с кои или срещу кои известни футболисти си играл?

- Като бях юноша на Монако играх срещу Мамаду Сако от ПСЖ. В Монако съм се засичал на терена с големия чешки нападател Ян Колер, както и с Жереми Менез и Фредерик Пикьон. Треньор в Троа ми е бил Жан-Марк Фурлан.

 

- Във Франция повече си за ПСЖ или Марсилия?

- О, след като съм израснал в Париж съм за ПСЖ. Стискам палци да отстраним Челси. Но хитрият Моуриньо постигна целта си като неговия тим вкара гол на "Парк де Пренс". Ще е много трудно, но във футбола всичко е възможно. Така, че едно 2:2 би било добре за да продължим напред.