Уличните търговците вляха 2,3 млн. лв. в хазната на София

Парите са от събрани данъци, такси и глоби

Приходите на Столичния инспекторат от търговска дейност през последните няколко години са се увеличи двойно, като в София търговците на открито стават все по-добросъвестни и контролът е по-строг. Това заяви Трифон Георгиев, който е началник сектор "Търговска дейност" в Столичния инспекторат.

Той съобщи, че през 2009 г. приходите от търговска дейност са били 1,4 млн. лева., през 2010 г.  - 1,22 милиона, през 2011 г. - вече 1,88 милиона, а през миналата година те са достигнали до ниво от 2,3 милиона лева. „Причината за по-добрата събираемост се дължи най-вече на това, че таксата за ползване на тротоарно право е намалена значително през последните години”, обясни Трифон Георгиев.

Според началника на сектор "Търговска дейност" в Столичния инспекторат за повишаването на приходите роля играе по-строгият контрол от страна на инспекторите, редовните и празничните проверки. Той даде за пример засилените проверки на територията на всички райони в Столична община на 14 февруари по повод Задушница, Трифон Зарезан и Свети Валентин, предаде БНР по данни на БТА.

На 14 и 15 февруари инспекторите са наложили 315 глоби по квитанции и са съставили 32 акта за установяване на административно нарушение. По-голямата част от санкциите са наложени заради търговци без разрешителни за продажба на открито. Най-много нарушители е имало в районите "Красно село", "Сердика", "Триадица", "Подуяне", "Връбница"и "Люлин".