Дефицитът в НЕК е над 3 млрд. лева

Само за 2014 г. недостигът е близо 600 млн. лева

Дефицитите в системата на НЕК не са изкуствени, а са много реални. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи „Фокус”.

„Само в системата на НЕК дефицитите са над 3 милиарда лева. Само за 2014 г. дефицитът е близо 600 милиона лева”, обясни тя. Министърът увери, че се предприемат мерки, които са насочени към свиване на дефицита в НЕК.

„Действията, които сме предприели още от самото начало на мандата, е да водим ускорени преговори с нашите американски партньори от двете електрически централи”, поясни тя. По думите ѝ преговорите с тях са в много напреднала фаза.

„Срещаме разбиране от страна на нашите партньори и водим конструктивен диалог и се надявам скоро да достигнем до предоговаряне на условията на тези договори, които в България да бъдат от взаимна изгода и на двете страни”, коментира енергийният министър.

Теменужка Петкова каза, че другите мерки, които следва да бъдат предприети, са част от законодателните промени, които се предлагат.

„Законодателните мерки, които са предложени в промените в Закона за енергетиката, са от енергийния микс да бъдат изключени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високо ефективен начин. Това може би ще доведе до свиване на дефицита от около 100 милиона в рамките на годината”, допълни министър Петкова.