Хапче убиец побърка учениците

Наркотикът прилича на екстази, прави сърцето да избухне

упер опасна дрога убиец влезе в България, алармира вчера Желяз Андреев, създател на терапевтичната общност „Ново начало". Наркотикът, подобен на екстази, е във вид на червени хапчета с лого „Супермен". Ново проучване сочи, че всеки трети ученик и близо половината студенти в България са опитвали поне веднъж наркотик. Страшното е, че 12-13-годишни деца вече си инжектират опиати. В един софийски квартал например това е масова практика, показват данните на Националния фокусен център за наркотици и наркомании. Сред най-новите препарати у нас е и хапчето убиец „Супермен", пише "Всеки ден".

Другите модерни начини за доброволно убийство са дизайнерска, синтетична дрога и амфетамини. Според Андреев тенденцията в последните години е зависимост от няколко вида наркотици, които се пазаруват изключително лесно през интернет. Децата са много по-информирани от своите родители и лесно могат да се свържат с дилърите, като се използват изречения пароли от типа: „Хайде да се видим за 50 лева". Част от препаратите са изключително евтини и за 20 лв. трима души могат да се направят на маймуни. Желяз Андреев отсече, че няма безвредна дрога, леката е само стъпало към по-сериозната зависимост.

През януари първо Испания предупреди за плъзването на опасния „Супермен", здравните служби на Великобритания също алармираха за хапчетата, които се продават като екстази, но съдържат големи количества РММА - параметоксиметамфетамин, по-силен химикал, свързан с няколко случая на смърт в Испания. В червените хапчета с логото на „Супермен" са открити големи количества РММА и на тях се приписват четирима починали в английските градове Ипсуич, Ренделшам и Телфорд само около Коледа и Нова година. Подобни по описание хапчета се разпространяват също в Холандия и Швеция.

РММА е наркотик, забранен за продажба и притежание във Великобритания и България. Химикалът има ефекти, подобни на тези на MDMA, който се съдържа в екстазито. Заради подобните ефекти хапчетата с РММА често се продават като екстази. На РММА му е необходимо по-дълго време, за да подейства, но може да убива в по-ниски дози, отколкото MDMA. РММА може да предизвика бързо и фатално покачване на телесната температура, опасно ускоряване на сърдечния ритъм, сериозно повишаване на кръвното налягане, което завършва с буквална експлозия на сърцето.