Газовият интерконектор с Гърция ще бъде готов към 2017 г.

Политика

20-02-2015, 12:55

Снимка:

Прессекретариат на държавния глава

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румъния „за” по-скорошното изграждане на интерконектор между България и Гърция

Съоръжението влиза в експлоатация през 2018 г.

Газовият интерконектор България-Гърция ще бъде готов към 2017 г. Това каза на пресконференция в Букурещ президентът Росен Плевнелиев след срещата си с румънския държавен глава Клаус Вернер Йоханис, съобщи „Фокус”. „Не всички пътища трябва да водят към Брюксел. Могат да бъдат и север-юг. Искаме да свържем средиземноморските пристанища с балтийските. Искаме да направим това и с електро- и газовата инфраструктура”, заяви държавният глава.

Той посочи, че вече има сключен договор за доставка на азерски газ. „Изграждаме газов интерконектор България-Гърция, който ще бъде с достатъчен капацитет, за да може да се осигуряват доставки. Очакваме този интерконектор да бъде изграден към 2017 г. и да влезе в експлоатация през 2018 г. Той ще се финансира от ЕК”, заяви Плевнелиев. По думите му, той ще бъде двупосочен, за да може Румъния да получава азерски газ и обратното – България да получава газ от Румъния.

„Искаме да надградим не само инфраструктурата, но и да направим интелигенти инструменти за покупко-продажба на енергия. Ще работим за интегриран регионален пазар”, допълни Росен Плевнелиев.

По думите му България и Румъния трябва заедно да бъдат двигател на европейската интеграция и мир. „Двете държави са приятели и имаме план как да задълбочим сътрудничеството си”, подчерта държавният глава.

„Гордеем се с вече постигнати резултати. Милиони румънци са наши гости в България. Искаме тези цифри да се умножат. Говорихме за свързаност на електрическите и газови мрежи, нови мостове. Обсъдихме международното положение, ситуацията в Украйна”, поясни президентът Плевнелиев. Той посочи, че искат задълбочаване на сътрудничеството между страните и в сферата на отбраната.