122-годишната Деметра отива за реставрация

Ще я върнат обратно на мястото й след три месеца

Емблематичният фонтан на Деметра в Цар-Симеоновата градина беше демонтиран, предава радио Пловдив. Свалена бе първо близо еднометровата статуя на богинята, а след нея и чашата на скулптурата. Демонтажът извършиха от държавната фирма „Реставрация ЕАД”, която ще възстанови творбата на Арнолдо Дзоки.

Дейностите по демонтажа се извършиха под охраната на органите на реда. След като двете части на скулптурата бяха  свалени, те бяха качени на камион, който ги откара в пловдивското ателието на ул.„Владая” № 15. Румяна Младенова от екипа на фирмата подчерта, че в същата база са се реставрирали и мозайките на Малката базилика.

 Зам.-кметът Димитър Кацарски поясни, че решението на Министерството на културата е от 11 февруари, а заповедта за демонтажа е от 2 дни. По думите му, заради лошото състояние на оригиналната статуя и евентуалната невъзможност тя да бъде изложена повече на атмосферните условия, на нейно място може да бъде монтирано копие. Това обаче е решение на реставраторите, подчерта той. 

 Работата по демонтажа ръководеше проф. Ангел Михалков от "Реставрация". Очаква се възстановяването на Деметра да продължи около 3 месеца, през което време ще бъде почистено езерото и ремонтиран постамента й.

Стойността на дейностите по реставрация на фигурата е 45 000 лева, а евентуалното копие на фигурата ще струва 100 000 лева. 

Фонтанът Деметра в Цар-Симеоновата градина в Пловдив е първата творба на големия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки, автор и на паметника на Цар Освободител в София, на емблематичните скулптури в Севлиево и Русе, Оряхово, Дряновския манастир.

 Арнолдо Дзоки го вае фонтана Деметра по поръчка на австрийския император като сватбен подарък на княз Фердинанд. Първоначално той е поставен в София, но князът го дарява на Пловдив с изричното указание той да бъде поставен на входа на Първото българско изложение, което се открива на 1 август 1892 година и заради което е създадена и Цар-Симеоновата градина. Той не е променял мястото си оттогава. 

 С проекта за фонтана Деметра Арнолдо Дзоки печели първа награда на конкурс в Белгия. Оригиналът, макар и в такова трагично състояние в момента, е в Пловдив, има две копия в Швейцария и Америка.