Убили Яна по жесток и особено мъчителен начин

Николай Русинов е имал съучастник, пише в мотивите на СГС за доживотната присъда

Лека присъда в рамките на 15 до 20 години затвор няма да поправи и превъзпита подсъдимия за убийството в Борисовата градина от юли 2011 г. Николай Руснов-Чеци, а превантивната цел за обществото няма да се осъществи. Това се посочва в мотивите на Софийски градски съд, който осъди доживот мъжа заради смъртта на 28-годишната Яна Кръстева, предаде bTV.

Магистратите определят Русинов като „лице с трайно установени противозаконни нагласи”. От СГС отчитат причинените телесни увреждания на младата жена, както и последващото поведение на Чеци – изключване на мобилния телефон на жертвата, „демонстриране на непроменено поведение, сочещо на изключително самообладание”, внезапно напускане на страната.

„Не може да не се посочи, че от живот е била лишена млада жена, не оставила поколение, с перспективи в образованието и професионалната реализация, намираща се в най-хубавите години от живота й”, пише в мотивите си докладчикът по делото.

От цитираните експертизи по делото се разбира, че „престъплението е извършено в съучастие, с особена жестокост, по особено мъчителен начин”, като Русинов е имал двама неизвестни към момента съучастници и е осъзнавал, че отнема живота на Кръстева докато я насилва. Посочени са и нараняванията, които тя му е нанесла, докато се е съпротивлявала.

„Безразборно нанасяните удари по цялото тяло на Я. К., упражняването на натиск върху много области – на външните дихателни отвори, на шията, на гърдите и на корема, тоест комбинацията от механични асфиксии и други увреждания сочи на изключителна ярост и ожесточение, които характеризират подсъдимия като жесток човек”, подчертава се в мотивите.

Присъдата

На 20 октовмри 2014 г. съдът реши Русинов да изтърпява присъдата при първоначален строг режим и да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на Яна Кръстева, както и 12 000 лева държавна такса.

Процесът срещу Чеци започна на 31 януари 2013 година. Той беше задържан в края на април 2012 г. и оттогава бе в ареста с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Според прокуратурата той умишлено е умъртвил Яна в съучастие с неизвестни помагачи.

Неглижиране, протести и заподозрени

Убийството на Яна Кръстева предизвика широк обществен и медиен отзвук с опита за неглижирането му, грешните арести и редицата неясноти по време на разследването.

Първоначално МВР се опита да претупа случая, представяйки го за смърт на наркозависима или клошарка. Протести на приятели на Яна Кръстева обаче принудиха тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов да се ангажира присърце с него.

Много бързо бяха посочени двама заподозрени - Пламен Трифонов и Николай Русинов. Първият бе задържан и обвинен без доказателства, че е бил на мястото на престъплението. Вторият, за когото това се потвърждаваше, беше обявен за издирване.

Трифонов стоя в ареста в продължение на месеци, докато извършената в Австрия ДНК-експертиза не го изключи като извършител.