Малките и средни земеделци се събраха

Тодор Моралийски оглави структурата

Областна структура на Общия земеделски професионален съюз бе създадена днес в Добрич. Целта на съюза е да защита малките и средни земеделски производители. За председател на формацията бе избран арендаторът Тодор Моралийски, а за областен контрольор Живко Желязков, съобщи ИА Добруджа. Участие в събитието взе и председателя на Общия земеделски професионален съюз в България Велико Златанов.
Нуждата от тази структура е продиктувана от факта, че малките и средни земеделци в България не са равнопоставени с онези, които обработват по-голямо количество земя. Целта на сдружаването е по-лесен достъп до информация на малките и средни селскостопански производители, коментира Моралийски. Структурата ще бъде връзка между производителите, земеделското министерство и Областните служби по земеделие. „Ако не се осъзнае необходимостта от сдружаване, много скоро средните земеделски производители ще изчезнат, а след тях и малките", категоричен е арендаторът. Нашата цел е да има развит малък и среден бизнес, който е в основата на всички проспериращи държави в Европа. „Ние искаме различните институции да се отнасят към нас с необходимото уважение. Искаме европейските помощи да стигат до нас. Създаваме такава структура, защото искаме да имаме по-навременна и бърза информация, да бъдем сдружени там, където можем." Такива структури ще бъдат изградени и във всички общини на областта. На по-късен етап ще бъде създаден сайт, офис и административно лице, което да го обслужва. Присъстващите, на учредителното събрание земеделци, се запознаха с устава на организацията, който бе представен от Велико Златанов. Тя ще се издържа от членски внос, в размер на 5 лева, плюс встъпителна членска вноска. Органите на управление са Общо събрание и Управителен съвет.
Тодор Моралийски изрази възмущението си от факта, че срещата не бе уважена от представители на Областната служба за съвети в земеделието. Той припомни, че тези служби функционират като такива, благодарение на съществуването на земеделските производители и работещите в тях трябва да се отнасят с необходимия респект и уважение към дейността им. Участниците в учредителната среща днес поставиха различни въпроси, които ги вълнуват. Те искат да получават навременно актуалната информация по различните програми и мерки, която се отнасят за тях. Обявиха се и за по-голяма експедитивност в работата на различните институции.