Американските ТЕЦ-ове готови да намалят цената на тока

Условието е НЕК да им се разплати с дължимите 600 милиона лева

НЕК и двете американски електроцентрали AES Гълъбово и Контур Глобал са подписали меморандум за разбирателство, в който е записано, че цените по дългосрочни договори ще се понижат. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която отчете резултатите от 100 дни управление.

Министърът добави, че в договореностите е залегнало НЕК да се разплати с електроцентралите, като дължимата сума към тях е около 600 милиона лева. Очаква се преговорите да бъдат финализирани до края на март.

Други мерки, които се очаква да повлияят добре върху финансовото състояние на
НЕК, която има задължения от близо 4 млрд. лева, са приетите вчера от Комисията по енергетика промени в закона. Чрез тях ще спре изкупуването на електроенергия, произвеждана от топлофикации, която не е получена по метода за високоефективно комбинирано производство.

С предложените промени се ограничава и изкупуването на електроенергия на централи, работещи на биомаса, както и техните преференциални цени.

„Към настоящия момент тече първият етап от модернизирането на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. За съжаление, по отношение на 5-и блок всички процедури, които трябва да бъдат извършени, трябва да се случат максимално бързо, защото нямаме резерв от време”, обясни Петкова.

Във връзка с осигуряване сигурността на доставките и енергийната независимост са били предприети няколко действия. „Водещите от тях са издаването на решение за проучвания за природен газ в находищата Силистар и Терез в Черно море”, отчете още министърът.

Теменужка Петкова опроверга появили се наскоро спекулации в медиите, че НЕК ще бъде разделена на няколко дружества.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен