НЕК ще изплати просрочените задължения към „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Компанията препотвърди сътрудничество с българското правителство

Американският инвеститор заявява, че при постигане на договореност за цената на тока, това няма да наруши икономическите параметри на подписания през 2001 г. договор, който направи възможно инвестирането на 650 милиона евро в пълното обновяване на електроцентралата в периода 2004-2009 г., съобщават от дружеството.
НЕК пък от своя страна се задължава да изплати просрочените дължими суми към американския инвеститор. Ако се постигне съгласие за намаляване на цената за разполагаемост,  „КонтурГлобал Марица Изток 3“ трябва да бъде компенсирана по начин, който отговаря на всички законови и регулаторни изисквания.
Енергийната компания e твърдо убедена, че търговското споразумение, сключено между двете дружества, основа за инвестиция от 650 милиона евро, не нарушава националното законодателство, както и която и да е европейска директива. Според американските инвеститори, натрупването на значителни дългове на НЕК е основен проблем в страната и те ще партнират на правителството в усилията му да се справи с този дефицит.