Заплашва ни епидемия от туларемия

Тази година вече има 16 случая

България е застрашена от епидемия от позабравената зараза туларемия, която е в списъка на особено опасните инфекции. От януари досега има 16 потвърдени случая, при нито един за 2014 г.Очаква се нов подем на заразата през пролетта, когато ще започне разпространение и чрез кърлежи и папатаци.
Здравното министерство приема сериозно заплахата, изпратени са указания на районните здравни инспекции за необходимите мерки, съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от "24 часа". Те включват съвместна работа с общините, ловните стопанства, ветеринарите.

Джипитата и другите лекари, при които попадат болни от туларемия, трябва да мислят за тази диагноза и да назначават изследвания, напомни д-р Ангел Кунчев.

Диагностиката засега е трудна, защото първоначално заболяването прилича на грип - с температура, болки в мускулите, кашлица, отпадналост. Чак когато се стигне до подуване на лимфните възли - най-често по шията, започва да се мисли и за туларемия.
Характерно за туларемията е, че за заразяване е достатъчно съвсем малко количество от причинителя франсисела туларенсис - 10-30 бактерии.
Заради това тя е в списъка на особено опасните инфекции, които имат потенциален риск за биологично оръжие.

Инкубационният период е 3 до 5 дни след вдишване на засъхнали екскременти от гризачи, ухапване от кърлеж или работа със заразени животни или храни.

Туларемията не се предава от човек на човек, но секретите от рани по кожата са заразни, пише в указанията на Националния център по заразни и паразитни болести за работа със заразата, публикувани на неговия сайт. Тя се среща в 6 форми, сред които кожна, с подути лимфни възли по шията, белодробна, чревна с диария и повръщане. Навреме започнатото лечение с антибиотици в повечето случаи води до излекуване. Затова най-важна е бързата диагностика.

Използват се антибиотици като стрептомицин, гентамицин, доксициклин, ципролфоксацин в курсове от 2 до 3 седмици според фазата на заболяването и прилагания препарат.