Двама заразени с туларемия са лекувани в Стара Загора

Още един пациент е бил със съмнения за заболяването

Професионални ловци от Раднево и Симеоновоград са лекувани в клиника в Стара Загора. Мъжете са на 56 и 51 години и са участвали в обработката на диви зайци, съобщи Дарик.
Случаите на болестта са потвърдени от Националната референтна лаборатория в София. Още един пациент със съмнения за заболяването е бил на лечение за периода 6 -14 януари. РЗИ Стара Загора прави епидемиологични проучвания за установяване на източника, информирани са ловните дружини за заболяването и предпазните мерки
Туларемията е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от бактерии, които са с висока устойчивост (в почва - повече от 4 месеца, в замразено месо - 93 дни, солено месо - 30 дни, мляко - 104 дни, хляб - 14 дни, в ларвите на кърлежи - до 8 месеца). Пряката слънчева светлина ги убива за 20 минути, температура 60°С - за 5 минути, дезинфектанти - за няколко минути.
Основен източник на заразата в природата са гризачи, най често зайци и мишки, хищници и птици. От природните огнища заразата се предава на домашните животни и на гризачи, обитаващи жилищата.
Болният човек, независимо от формата и тежестта на заболяването не служи като източник на инфекция за околните хора.
Човек може да се зарази по няколко начина: през наранена кожа и лигавици, при одраскване или порязване и замърсяване с кръв от болно животно, например обработка на месото на дивеча, чрез вода и храна, замърсени с отделянията на болни животни, чрез ухапване от кърлежи или по-рядко от комари и други кръвосмучещи насекоми.