Пипнаха ГМО в салами

Изяли сме тонове мутанти, без да подозираме

Салами с ГМО у нас пипнаха инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) при проверка през миналата година. Това съобщи главният експерт на БАБХ Любина Донкова пред "Телеграф". Наличие на такива съставки е установено още в царевични и соеви суровини. През 2014 г. са проверени 79 продукта при планирани 80. Стоките са избрани произволно от търговската мрежа, като са взети проби от храни, върху които не е обозначено, че съдържат мутанти. Донкова уточни, че наличието на ГМО-съставки не е нарушение, защото били под допустимия праг 0,9 на сто.
Едва при по-високо съдържание на генно-модифицирани суровини това трябва да бъде обозначено на етикето с надпис "съдържа ГМО", който да заема 25% от опаковката, с главни букви в контрастен цвят, гласи Законът за храните.
Донкова заявява още, че проверки за наличие на ГМО се правят всяка година, като броят им зависи от установените нарушения от предходната година. Тя посочва, че Агенцията няма лаборатория за проверка на пробите и те се предават на частни институции, определени с обществена поръчка. 
Пред да влезе в сила изискването ГМО да се обозначава на етикета, производителите масово са използвали такива съставки в продуктите си. Така, без да подозираме, до 2010 г. сме изяждали тонове мутанти всяка година. Без ад имаме представа, редовно сме яли модифицирана царевица, соя, рапица и ориз под формата на спомагателни продукти.в пакетираните храни.