Бачковският метох изчезва в саморазруха

Той е възстановен като собственост на Бачковския манастир

Прочутият паметник на културата Бачковският Метох над Асеновград изчезва в дългогодишна саморазруха и безстопанственост. Нужно е министерството на културата да разпореди на собственика спешна спасителна реставрация.

За това алармира кметът д-р Емил Караиванов. Той уточни, че вече е изпратил писмо до Националния институт за недвижими културни ценности, с което настоява да се разпореди незабавно предприемане на спасителна реставрация, пише marica.bg.

Метохът е възстановен като собственост на Бачковския манастир преди около 2 десетилетия, но от обителта не са проявявали интерес към реално стопанисване и укрепване. Аргументите на манастирската управа винаги са били, че не разполагат със средства за реставрация.

Срутени зидове, зловещо стърчащи парчета от някогашните етажи на ценността, обрасли останки от железа от години представляват реална опасност за живота на преминаващите туристи. Зоната на Метоха бе обявена за стартова площадка на туристическата обиколка по проекта „Родопската Света гора”, заради който бе облагородена околната зона и реставрирани част от външните и вътрешни стенописи на останките от църквата тук „Св. Георги Метошки”.

Общината пък е в невъзможност да разработва проект за инвестиране, тъй като не е собственик на обекта