5 причини Берое да отстрани Лудогорец за Купата

Старозагорци са отлично подготвени и имат гол аванс, а Моци и Дяков ще липсват много на тима от Разград

Лудогорец и Берое се изправят един срещу друг утре в 1/8-финален мач реванш от турнира за Купата на България. Старозагорци спечелиха първата среща под Аязмото с 2:1 с агресивна игра и можеха да вземат и по-добър аванс преди реванша в Разград. За него на пръв поглед би трябвало фаворит да е Лудогорец заради домакинството си и по-голямата класа. Вглеждайки се внимателно в детайлите обаче, ще открием, че има достатъчно много предпоставки краен победител от двубоят да излезе Берое.

 

Отсъствието на капитана Дяков

 

Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков няма да може да вземе участие в реванша срещу старозагорци утре. Той получи контузия в първата среща и напусна терена само след половин час игра. А както се видя след това халфът играе ключова роля в състава на шампионите и без него те не бяха достатъчно креативни и организирани в средата на терена. Добрата новина за Георги Дерменджиев е, че поне отсъствието му от терените няма да е за месец, каквито предположения имаше в началото, а за още около  седмица.

 

Липсата на Козмин Моци

 

Друг важен стълб в състава на шампионите Козмин Моци също ще пропусне втория мач в Разград. Румънския защитник получи жълт картон в първия мач за нарушение срещу Елиаш и заради натрупани официални предупреждения е извън сметките. Вярно е, че в първата среща той не беше на познатото високо ниво и втория гол за Берое на Мапуку дойде именно през неговата зона. Но неговият опит и класа със сигурност ще липсват в решителната битка на „Лудогорец Арена”.

 

Старозагорци са турнирен боец

 

Берое на няколко пъти доказа, че е изключителен турнирен боец. Старозагорци на два пъти спечелиха Купата на България в последните години (2010 и 2013 г.), както и суперкупата през 2013 г., показвайки, че умеят да се справят в противника в мачовете на директна елиминация. В миналото тимът също играеше много силно в този турнир, но поради една или друга причина загуби 4 пъти финала през 1968, 1973, 1979 и 1980 г.

 

Преднината от един гол

 

Колкото и крехка да е преднината от 1 гол от първия мач, на толкова високо ниво това е аванс, който не трябва да се подценява. Имайки предвид агресивния стил на Берое, силната форма на нападателя Жуниор Мапуку и проблемите в защита на Лудогорец, то е почти сигурно, че тимът на Петър Хубчев ще отбележи гол в Разград. А тогава домакините ще трябва да вкарат поне два, за да доведат мача до продължения. При стабилната защита на Берое това ще е доста трудна задача.

 

Силната подготовка на Берое

 

В първия мач срещу Лудогорец се видя, че тимът е много добре физически подготвен. За това заслуга има треньорския щаб, който подлага футболистите на много сериозни тренировки и държи много на дисциплината и сериозното отношение. Докато при Лудогорец играчите са далеч от оптималната форма. Ако по думите на вратаря Макенджиев Берое е готов на 80-90%, което е почти максимума с оглед на старта на официалните мачове за годината, то разградчани не са на повече от 70%. А това за една седмица трудно ще се промени.