И самоосигуряващите се могат да декларират по интернет

Електронната услуга с ПИК е активна от 18 февруари

Самоосигуряващите се лица вече могат да подават по електронен път чрез използване на персонален идентификационен код (ПИК) и осигурителни декларации - образец 1 и 6. Новата услуга е достъпна за всички физически лица от 18 февруари 2015 г., а в бъдеще се очаква броят на данъчните и осигурителни декларации, които се подават по електронен път чрез ПИК, да се увеличава.
От НАП напомнят, че 25 февруари е крайният срок за подаване на видовете осигурителни декларации, с данни за месец януари и плащане на осигуровките. Срокът се отнася за работодатели, самоосигуряващи се лица и трайно безработни, които внасят за своя сметка здравните си осигуровки.
От тази година е променена бланката и съдържанието на декларация обр.1 „Данни за осигуреното лице”. Новата версия на софтуерния продукт за попълване на декларации обр.1 и обр.6 също е достъпен от страницата на НАП в интернет на www.nap.bg.
Плащането на сумите за осигурителни вноски и лихви е по сметка с код за вид плащане: 55 11 11. Лицата, които внасят здравните си осигуровки за своя сметка, вписват в платежните нареждания код за вид плащане: 56 11 11, по банковата сметка за Здравно осигуряване и лихви. Не е необходимо и да се попълват изрично основание за плащане, периоди и вид на документа, тъй като погасяването на задълженията към хазната става по реда на датата на възникването Клиентите ни могат да проверят състоянието на единната си сметка от услугата „Справка за задълженията” достъпна от интернет страницата на НАП в меню: „Електронни услуги”. За да бъде получена тя е необходим електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК).
НАП съветва клиентите си, да бъдат особено прецизни при декларирането на данни към НАП и подаването им по интернет. Целта е да се избегне дублиране на декларации и технически грешки, които биха довели до неточности и в единната им сметка.
Акцентира се към самоосигуряващите се лица, в това число: ЕТ, земеделски производители, тютюнопроизводители, лица упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, физически лица - съдружници в търговски дружества или собственици на ЕООД, и физическите лица-членове на неперсонифицирани дружества, да попълват в документите за внасяне на осигуровки съответно: ЕГН, ЛНЧ или служебен номер, издаден от НАП на лицето. Продължава да се допуска грешката и да се нареждат суми по Булстат на осигурителя. Това автоматично формира неплатени задължения по данъчно-осигурителната сметка на самоосигуряващото се лице.