Тристранката обсъжда пенсионната реформа

Работодателите настояват да се обсъди и новият дълг от 16 млрд. лева

Първият за 2015 г. Национален съвет за тристранно сътрудничество ще се проведе днес. Държавата, работодатели и синдикати ще обсъждат предложените от министър Петър Москов промени в Закона за здравното осигуряване, съобщи Нова ТВ.

Проектът предвижда промени при осигуряването на децата, учениците и студентите, нови правила при контрола на добрата медицинска практика и централизирано договаряне на отстъпки за лекарствата.

Пакетът, който заплаща Здравната каса, пък се разделя на две – основен и допълнителен. Така се дава възможност допълнителният пакет да се осигурява и чрез доброволно здравно осигуряване.

Социално-икономическите партньори ще разгледат и проекти на постановления за промени в няколко наредби, свързани с измененията в Кодекса за социално осигуряване.

Работодателите обаче искат на Тристранката да се обсъди и новият дълг от 16 милиарда. Според тях има още много неизяснени въпроси около дълга. Работодателите припомнят, че темата е пряко свързана с доходите и жизненото равнище, като има и много неясноти около проектозакона.