"Театралният" Бърдмен грабна Оскара

Най-оспорваните награди на академията бяха раздадени тази нощ

На толкова оспорвана битка за най-добра лента  Американската филмова академия не е била свидетел в цялата си 87-годишна история. Критици и зрители до последно бяха разделени между 3 филма, претенденти за най-престижния "Оскар"."Бърдмен", "Юношество" и "Гранд хотел Будапеща" бяха най-често споменавани. Така или иначе за втора година големият победител е мексиканец.

"Бърдмен, или неочакваната добродетел на невежеството" на Алехандро Гонзалес Иняриту триумфира с най-важните статуетки - за филм, режисура, оригинален сценарий и операторско майсторство. С четири "Оскара" си тръгна и конкурентът му "Грандхотел Будапеща", който очаквано взе наградите за грим, костюми и сценография, както и за музиката на Александър Депла.  За "Юношество" остана наградата за женска поддържаща роля - на Патриша Аркет, която напоследък не бяхме гледали на екрана. Еди Редмейн взе "Оскар" за превъплъщението си във физика Стивън Хокинг в "Теорията на всичко" - също претендент за голямата награда.

Ето и победителите:

Най-добър филм стана филмът "Бърдмен" на Алехандро Гонзалес Иняриту.
Това беше и една от големите изненади на вечерта, тъй като всички очакваха наградата да
бъде взета от лентата „Юношество".

Най-добър актьор стана британецът Еди Редмейн за превъплащението си във известния физик Стивън Хокинг във филма „Теорията на всичко".

Наградата за най-добра актриса отиде при Джулиан Мур. След пет номинации през годините, Джулиан най-накрая взе наградата, която заслужава. Филмът, в който игаре е „Все още Алис". Там тя е болната от Алцхаймер професорка по лингвистика Алис Хауленд.

Най-добър актьор в поддържаща роля стана актьора Дж. К. Симънс за филма „Камшичен удар", за който това беше първа номинация и първа награда „Оскар".

Най-добра актриса в поддържаща роля стана Патриша Аркет за ролята й на самотна майка в „Юношество". Тя беше петият дебютант на таз годишните Оскари - това е първата й номинация и първата й награда „Оскар".

Най-добър режисьор стана Алехандро Гонзалес Иняриту за „Бърдмен". Макар всички да очакваха, че статуетката ще бъде спечелена от Ричард Линклейтър за „Юношество".

Най-добър оригинален сценарий отново отиде при Иняриту за „Бърдмен", награда, която той дели с Николас Джакобоне, Александър Динеларис и Армандо Бо.

Най-добър адаптиран сценарии стана сценарият на „Игра на кодове" на Греъм Мур, адаптиран по книгата „Алън Тюринг: Енигмата" на писателя Андрю Ходж.

Ето и останалите победители в по-важните категории:

Най-добър анимационен филм стана „Героичната шесторка" - първият филм в
колаборация между Дисни и Marvel.

Най-добър чуждоезичен филм стана полският филм „Ида". Неговият най-голям
конкурент - руският филм „Левиатан", ще имаме възможност да видим на таз годишния
София Филм Фест.

Най-добра песен пък отиде при парчето „Glory" на Common и John Legend от
филма „Селма".

Най-добър документален филм - наградата отиде при „Гражданин Четири" на Лора Поатрас. Филм разказващ за най-голямото изтичане на свръхсекретна информация от бившия американски шпионин Едуард Сноудън.

Най-добра музикална тема отиде при Александър Десплат за „Гранд хотел
Будапеща".

Най-добро операторско майсторство взе филмът „Бърдмен".

Най-добри визуални ефекти - наградата отиде при екипа на епичния „Интерстелар".

Най-добри костюми станаха тези на „Гранд хотел Будапеща", без изненади и
заслужено.

Най-добър монтаж отиде при филма „Камшичен удар".

С раздаването на Оскарите наградният сезон в Холивуд официално беше закрит. Но не забравяйте най-важното - въпреки наградите, помнете, че хубави филми има
целогодишно.