Споразумяхме се с Македония за текста на договора за добросъседство

Двете страни са се съгласили да направят определени отстъпки

Експертните екипи на министерствата на външните работи на България и Македония са постигнали споразумение за окончателния текст на Договора за добросъседство, предаде македонското електронно издание Telegraf, цитирано от 24 часа.

Според изданието, се очаква договорът да бъде подписан в скоро време. Неназовани източници са заявили, че съдържанието на договора е познато и по време на разговорите двете страни са се съгласили да направят определени отстъпки.

Според неофициалните информации България нямало да настоява двете страни да честват исторически дати, както е Илинденското въстание, а самата страна ще решава кога да покани делегация от съседната страна.

Единственият ден, за който няма дилеми, че трябва да се чества съвместно от двете страни, е този на Св. Св. Кирил и Методий.

Отстъпката, която е направила Македония, е това, че никъде в договора няма да се споменава ОМО „Илинден” и македонско малцинство. От ОМО „Илинден”-ПИРИН са заявили, че той бил вреден за Македония и не трябва да бъде подписан, тъй като Скопие ще се съгласи, че в България няма македонско малцинство.

Според Светослав Терзиев, политически анализатор от София, е важно двете страни да подпишат договора час по-скоро, тъй като е ясно, че България не иска да слага пречки по пътя на Македония към ЕС. Изданието посочва, че след като са договорени всички точки, се очаква договорът да бъде подписан от президентите или от външните министри на двете страни.