Местят сергиите по „Графа“

Целта е да не пречат на църквата

Столична община е стартирала пилотен проект за създаването на дневни пазари в града, които да са с временен характер. Първо ще бъде преобразувано известното тържище за зеленчуци и плодове пред храма „Свети Седмочисленици“ на ул. „Граф Игнатиев“, съобщи пред „Преса“ главният архитект Петър Диков.

Идеята е пазарът, който е на едно от най-оживените места в центъра, да не функционира от сутрин до вечер седем дни в седмицата. Сегашните сергии, които са разположени по права линия и така създават визуална преграда към църквата, ще бъдат махнати. На тяхно място ще бъдат монтирани нови, които са по-функционални и с по-модерна визия.

Те ще бъдат разположени на островчета, за да се отвори пространство към църквата. Вечер ще могат да се прибират, така че мястото да се освободи за пешеходците или да се ползва за някакво културно събитие. По подобен начин ще бъде преустроен и сегашният книжен пазар на пл. „Славейков“.

Градският парламент ще реши как да функционират преобразените тържища – дали от понеделник до петък в определени часове на деня или само в събота или неделя.