Кучето ви яде повече месо от вас?

Това е проблем за планетата

Имате голямо куче, което си хапва хубаво месо всеки ден? Значи и вие замърсявате планетата точно толкова, колкото и съседът ви с големия джип. Колата гори доста, но и вашият домашен любимец не е за пренебрегване, твърдят новозеландските архитекти Робърт и Бренда Вейл.

Книгата им „Време е да изядем кучето – истинският наръчник за устойчив живот” разбуни духовете, тъй като много притежатели на домашни любимци възприеха буквално посланието й.

Какво казва книгата? Двамата архитекти изчисляват екологичните „отпечатъци” върху  околната среда на най-популярните домашни любимци и ги сравняват с тези на другите ни прищявки - например на мощния  джип, плазмения телевизор или мобилния телефон. 

Изненадващият извод е, че животинките съвсем не са толкова безобидни по отношение на т.нар. екоотпечатък, с който всеки почна да мери своя стил на живот, пише сп. „Ню сайънтист”, цитирано от obekti.bg. Освен че излапват доста храна, котките и кучетата унищожават животинки от дивата природа покрай нас, разпространяват болести и допринасят за замърсяването на планетата, твърдят авторите.

За да измерят екологичната „лапа, клюн или перка” на домашния любимец, новозеландците

анализират съставките на най-често купуваните храни

за животни. Така те изчисляват, че средно голямо куче консумира 90 грама месо на гранули и и 156 грама зърнени продукти на ден според препоръчителната за него 300-грамова доза суха  храна. Тя се равнява на 450 г прясно месо и 260 г зърнени храни, което прави  съответно 164 кг месо и 95 кг зърнени изделия на година!

Според новозеландските архитекти за отглеждането на 1 кг пилешко месо годишно са необходими 43,3 квадратни метра земя.  Много повече трябват за отглеждането на килограм говеждо и агнешко месо. За производството на килограм зърнени храни годишно пък е потребна площ от 13,4 кв. м.  Така че средно голямото куче вече си има своята “екологична лапа” – 0,84 хектара. За голямата немска овчарка цифрата е по-голяма -  1,1 хектара. Както знаем,  екологичният отпечатък за всеки от нас се изчислява в т.нар. глобални хектари – колко земя и водно пространство са необходими, за да се произведат отново ресурсите, които човек е изконсумирал, и да се абсорбират отпадъците, останали от дейностите му. Средният екологичен отпечатък на човек от населението на Земята според последните данни на организацията “Глобал фуутпринт нетуърк” (за 2005 г.) е 2,7 хектара, точно толкова се падат на всеки българин. Най-висока е цифрата за жител на ОАЕ – 9,5 хектара, на второ място е американецът с 9,4 глобални хектара.

Но да продължим с изчисленията.  Един джип –  архитектите взели за сравнение 4,6-литров „Тойота Ленд Крузер”, който прави пробег от скромните 10 хил. километра за година, използва 55,1 гигаджаула енергия. В тази цифра е включена енергията както за производството на колата, така и за зареждането й.  Един хектар земя може да произведе приблизително 135 гигаджаула енергия годишно, така 

екологичният отпечатък на джипа е около 0,41 хектара.


А това е по-малко от половината от екологичния отпечатък на средно голямо куче, за което цифрата е 0,84 хектара!

Новозеландците не са единствените, които достигат до този извод. „Да имаш куче в днешно време, си е направо екстравагантност - главно заради въглеродния отпечатък при производството на месото, което то така лакомо унищожава”, коментира за „Ню сайънтист” Джон Барет от Института за околната среда в Йорк, Великобритания. Той също направил изчисления за екологичните последици от домашните любимци, които съвпадат почти напълно с тези на новозеландците.
Робърт и Бренда Вейл прилагат подобни калкулации и за други домашни любимци и тяхната храна.  Те установили, че котките имат екоотпечатък от около 0,15 хектара – малко по-малко от този на „Фолксваген Голф”. Хамстерите се отсрамват с 0,014 хектара на парче –купете си два и ще замърсявате толкова, колкото и ако си бяхте взели плазмен телевизор.  “Екочовката” на канарчето  е наполовина на отпечатъка на хамстера.

Направили “екоперка” и на златната рибка –

тя се нуждае от  3,4 кв.м земя, за да се поддържа съществуването й, което е точно колкото екоотпечатъка на два мобилни телефона.

Новозеландците изчислили и какъв е общият ефект от всички  домашни любимци за планетата. В САЩ има повече от 76 млн. котки и 61 млн. кучета – те са първенци в света в това отношение.  Архитектите изчислили общия брой на писаните в 10-те страни с най-много притежавани домашни мъркащи четирикраки и пресметнали, че земята,  нужна за отглеждането им, е 400 хил. квадратни километра, което е равно на един и половина пъти територията на Нова Зеландия.  Други пет Нови Зеландии пък са необходими за кучетата от 10-те държави с най-много домашни псета.  Освен това любимците унищожават най-различни видове диви животни, когато излязат да се разхождат навън.  А изпражненията им, особено на котките, са истински източник на зарази в градските райони, твърди изследване, проведено в Нешвил, Тенеси.

След всичко това какво може да се направи, ако вече си имаме домашен любимец? Месото е най-важният фактор, тъй като за производството му е необходима много енергия. Затова може да намалите почти наполовина екоотпечатъка на животното у дома,

ако му давате същия вид храна, която ядете и самите вие.

Разбира се, тя едва ли ще е толкова богата на протеини, както повечето от готовите кучешки храни.

Робърт и Бренда Вейл не са привърженици на масовото изтребване на домашните любимци, както някой би си помислил от заглавието на книгата им. Те обаче дават някои съвети, които защитниците на животните трудно могат да преглътнат. Ако искате да имате собствен любимец, помислете за такъв, който да служи за две цели, съветва Робърт. Той препоръчва кокошките, които донякъде компенсират екоотпечатъка си, като снасят яйца. Домашните зайци също били по-екологични, тъй като поне осигуряват месо на собствениците си. Двойка зайци могат да родят около 36 малки на година – това са 72 кг месо, с което намаляват въглеродния отпечатък на собственика си.

След излизането на книгата Робърт Вейл признава пред британския в. „Гардиън”, че получил не едно и две заплашителни писма по имейла. “Всичко, което се опитваме да кажем с нея, е, че трябва да вземаме разумни и информирани решения. Например не е проблем, ако имате голямо куче, но в същото време ползвате градския транспорт навсякъде, не летите със самолет и живеете в малка къща. Проблемът започва, когато всеки решава, че трябва да има голяма кола, голяма къща, голямо семейство и голямо куче”, заключава той.

А ето и някои практични съвети към собствениците на домашни любимци:

1. Инвестирайте в качествена храна за животни вместо в отпадъчни продукти от обработката на месото.

2. Оформянето на храната не е важно за животното, така че не се поддавайте на реклами за луксозни и скъпи опаковки. Избирайте храна в по-скромна опаковка и най-вече такава, която може да се рециклира.

3. Изхвърлете пластмасовите съдове на домашния любимец. Стоманените и керамичните са много по-безопасни и издържат повече.

4. Купете му играчки от коноп. Те са екологични и дълготрайни.