Съдът отхвърли жалбата на еколозите за втори гребен канал

Утре арх. Валентин Маринов ще направи презентация на проекта

 Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на сдружение “Граждански контрол- защита на животните” срещу строежа на проекта на Община Пловдив "Дублиращ гребен канал - Екопарк Марица". Решението е от 18 февруари, като с него съдът прекрати производството. Въпреки това жалбата може да има още един шанс. Определението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд до края на тази седмица.

Неправителствената организация на Георги Сербезов оспори становището на РИОСВ по екологична оценка на съоръжението, което ще дублира съществуващия Гребен канал. Природозащитниците смятат, че при строежа ще бъде погубена голяма част от гората и ще се засегнат зони на "Натура 2000".

Основният аргумент на пловдивския Административен съд да отхвърли жалбата е, че  оспореното становище на директора на РИОСВ в Пловдив за втория гребен канал "няма самостоятелен правен ефект и със същото не се засягат права и законни интереси на граждани и организации, поради което това становище не подлежи на самостоятелен съдебен контрол".

Утре в Пловдив арх. Валентин Маринов, по чийто проект е изграден олимпийският гребен канал, ще направи презентация на проект за изграждането на втори Гребен канал, като по думите му съоръжението ще е пъти по-евтино от настоящия проект на Община Пловдив. Представянето ще започне от 11 часа в Дома на техниката.

Вторият Гребен канал ще струва на пловдивчани 11.6 млн. лв. без ДДС, като от тях инвестиционните разходи ще са 1.15 млн. лв. Община Пловдив ще финансира част от изграждането със собствени средства в размер на над 4.1 млн. лв. Останалите 7.5 млн. лв. ще бъдат теглени като заем.