Синдикати и бизнес обвиниха Москов в одържавяване на Здравната каса

Предложението за увеличение състава на Надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата не получи подкрепа

Одържавяване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заподозряха синдикати и работодатели. Националният съвет за тристранно сътрудничество се събра за първи път от началото на годината, седна на масата за преговори в Гранитна зала на „Дондуков 1” и се захвана да обсъжда предложените промени в Закона за здравното осигуряване.

Въпросните изменения се отнасят най-вече за осигуряването на децата, учениците и студентите, въвеждат се нови правила при контрола на добрата медицинска практика и централизираното договаряне на отстъпки за лекарствата.

Именно в тези промени намери място и идеята на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов държавата да даде гратисен период от шест месеца, в който гражданите да могат да възстановяват здравноосигурителните си права, като заплатят задълженията си само за три години назад. Ако не го направят обаче за тази половин година, те ще трябва да платят всички невнесени здравни осигуровки за периода от началото на задължителното здравно осигуряване – 2000 г. Предложението на министър Москов е здравнонеосигурените българи да имат право само на спешна помощ. Друга промяна се изразява в разделянето на пакета от услуги, който Здравната каса заплаща, на две части – основен и допълнителен.

Двете страни на тристранния диалог – синдикати и работодатели, обаче критикуваха най-остро идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов в Надзорния съвет на Здравната каса да бъдат назначени още двама членове от квотата на държавата.

„Не можем да поддържаме това желание на държавата да управлява НЗОК”, отсече д-р Иван Кокалов от КНСБ, който е и в надзора на Здравната каса от страна на синдикатите. Д-р Кокалов поиска да напомни на правителството, че НЗОК е публична, а не държавна институция.

От КНСБ съзряха още искане за тотална промяна на философията на здравното осигуряване, с която се нарушават и някои конституционни права на българските граждани.

„Разделянето на пакета, който заплаща касата, отговаря по-скоро на нуждите на министъра, а не на нуждите на населението”, коментира още д-р Кокалов.

Той обърна внимание и на това, че дори и с тези сериозни промени в Закона за здравното осигуряване не се осигурява контролът за качеството на здравната помощ.

Не на последно място от синдиката изразиха възмущение от отсъствието на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов от днешното заседание на Тристранката. „Не е нормално при обсъждането на такъв важен закон министърът да го няма, зам.-министърът да ни прочете телеграфно и да смята, че всичко ни е ясно. Министърът отново демонстрира отношение към социалните партньори”, ядоса се д-р Кокалов.

„Не подкрепяме предложението за увеличение състава на Надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата”, обяви от своя страна и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев и изтъкна, че с тази идея се погазва принципът за управление на касата.

Като грешка определи тази идея на министъра и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Това не е европейският модел”, отсече още Велев.

От АИКБ обаче оцениха положително предложените мерки за подобряване на събираемостта на приходите от здравноосигурителни вноски, както и идеята за възстановяване на здравноосигурителните права само срещу несимволично заплащане.

„Министър от Реформаторския блок предлага да одържавим ръководството на НЗОК, а в същото време 70% от парите в нея идват от вноските на осигурените”, коментира предложението и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той възрази срещу измененията, като предупреди, че те ще доведат до деформиране на принципа на осигуряване и ще превърнат Здравната каса в социален фонд. Председателят на БСК изрази и опасения, че не е ясно кой ще заплаща за неосигурените лица.

„Вторият съществен въпрос е за възстановяването на здравноосигурителните права. Има масова практика, при която НЗОК се източва от хората, които не са осигурявани. Под формата на солидарност заплащаме за хора, които имат финансова възможност”, изтъкна още Данев.
От БСК се обявиха и против предложението контролната дейност да бъде прехвърлена на НЗОК.