Одобрени са 22 договора за саниране

Бум на регистрираните сдружения на собствениците

Договорите с Българската банка за развитие по Националната програма за саниране са вече 22. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, предаде „Фокус”. По думите й броят на регистрираните сдружения на собствениците е огромен. „Имаме 750 регистрирани сдружения на собствениците. 300 от тях са регистрирани по програма „Регионално развитие”, поясни министърът.

Тя поясни, че още през декември са били изпълнени всички условия за размразяване на средствата по ОП „Регионално развитие”. „Започва реалното възстановяване и изплащане на всички средства. Още днес са наредени първите 52 млн. евро. Най-късно до средата на март очакваме и последния сертификат, който изпратихме с приспаднатите финансови корекции. Това са още 92 млн. евро, които ще ни бъдат възстановени”, уточни Павлова.

Министърът заяви, че жилищата от панелно и стоманобетонен тип са над 1 120 000 и в тях живеят около 3 милиона българи.

„Най-важната цел е да направим сградите конструктивно устойчиви”, добави тя.

През 2015 г. могат да участват сгради с над 36 апартамента, а за тези с по-малко ще бъде предоставена възможност през следващата.

По отношение на състоянието на асансьорите Лиляна Павлова уточни, че не е предвидено закупуване нито на нови, нито на употребявани асансьори. „Можем да финансираме асансьорът да бъде направен енергоефективен – осветление, инсталация и др.”, добави регионалният министър.