Нова галерия и информационен център в "Двореца"

Предстои откриването им

Информационен  център и галерия са изградени в държавния културен институт „Двореца” в Балчик по трансграничен проект „Трансгранично изкуство по Черно море“. Предстои тяхното откриване, съобщи директорът на институцията Жени Михайлова. Партньор по проекта от българска страна е и Университетска ботаническа градина, водещата организация е община Текиргьол в Румъния. Другите партньори са университет „Овидиус“ в Констанца и община Балчик. Общата стойност на проекта е 1,5 млн. евро, от които 77 000 евро е бюджетът на КЦ „Двореца“.
Галерия „Тунела“ е ремонтирана и ще бъде специализирана като скулптурна галерия. Там предстои да бъде представена експозиция от чешко стъкло. Историческият музей в Котрочени ще представи документална изложба на Националния исторически музей на Румъния, посветена на 90 години от началото на строителството на кралската резиденция в Балчик. Ще бъде представена изложба на скулптора  и живописец Красимир Яков.

Културно-информационният център е оборудван с всички технически средства, които могат да са полезни на гостите и туристите. Там те ще могат да получават информация за културни, исторически и туристически забележителности в региона, да получават информационни материали, а при необходимост да ползват компютър и интернет.