АБВ предлага референдум за шистовия газ

Политиката на референдумите трябва да е част от ежедневието ни, подчерта Румен Петков

По същество г-н Плевнелиев много ясно подкрепи идеята на АБВ отпреди изборите – за друг тип държавно устройство, за изборно законодателство, което отговаря на интересите на обществото, за разширяване правомощията на президента. Това коментира зам.-председателят на АБВ Румен Петков за БНТ. „Няма как да не сме доволни, че държавният глава ги подкрепя”, добави той.

Според него е редно да има референдуми по стратегически въпроси.

„Ще предложим в Добрич и региона да се проведе референдум относно добива на шистов газ. Наше дълбоко убеждение е, че политиката на референдумите трябва да е част от ежедневието ни. Този референдум в „Белене” беше тежък удар по референдумите. Един от основните ни упреци към БСП, е че си позволи да употреби хората по нечистоплътен начин”, заяви Петков.

По отношение на темата с дълга той коментира: „Не може стратегически решения да ги поставят в 6 без 5. Никой няма съмнения, че трябва да се покрие старото задължение, но когато хвърлиш в парламента нещо, зад което не стоят прецизните изчисления колко е старото задължение, не е това лицето на парламентарната република”.