Окончателно: Дружеството "Слънчев бряг" държи инфраструктурата на комплекса

Туризъм

24-02-2015, 15:31

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВАС ще се произнася за “паяка” в Слънчев бряг

Преди време адвокат от Несебър осъди "паяка", което даде старт на дълги съдебни итки

„Слънчев бряг” АД е единственият собственик на инфраструктурата на най-големия ни курортен комплекс, реши Върховният касационен съд.

Той пресече опитите за елиминиране на държавата от управлението и контрола в курорта, с което дава възможност на „Слънчев бряг” АД да продължи политиката си за налагане на ред в комплекса. Съдебният спор за една от второстепенните улици в Слънчев бряг се считаше за „пионерно дело”, защото решение по него би могло да предопредели бъдещи спорове за собствеността върху цялата пътна инфраструктура на курорта.

Обект на спора бе улица с дължина от близо 250 метра и с площ 1737 кв.м. Община Несебър предяви претенции за собственост върху нея и заведе дело през 2012 г. То на два пъти бе разглеждано от Районния съд в града. На 28 юни 2013 г. несебърският съд реши, че собственик на улицата е общината, което „Слънчев бряг” АД оспори в Бургаския окръжен съд. На 25 февруари 2014 г. Окръжният съд отмени изцяло Решение №112 от 28.06.2013 г. на Районния съд в Несебър и отхвърли предявения от общината иск. По-висшата инстанция окачестви решението на несебърския съд като „незаконосъобразно и некореспондиращо с ефективното ни гражданско законодателство”. Това не удовлетвори ищеца – Община Несебър, и решението бе обжалвано на последна инстанция. 

Цялата пътна инфраструктура на Слънчев бряг е включена в капитала на дружеството, 75% от който са държавна собственост и по силата на & 7 ал. 2  от Закона за местното самоуправление и местната администрация не може да се считат за общинска собственост. Дори самият ищец – Община Несебър, нееднократно в годините е утвърждавал собствеността на „Слънчев бряг” АД. Кметът на Община Несебър е издал акта за държавна собственост през 1995 г., а различни разрешителни, данъчни и експертни оценки с печата и атрибутите на общинска администрация нееднократно са признавали правото на собственост върху уличната и алейна мрежа на “Слънчев бряг” АД. Въпреки твърденията на общината, улицата не е била отчуждавана. Тя е включена в застроително-регулационния план, което не променя статута й.
„Слънчев бряг” АД успя да защити собствеността си чрез необорими доказателства. Върховният касационен съд остави в сила решението на Бургаския окръжен съд, според което собственик на малката уличка е акционерното дружество. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.