Литва планира да върне наборната военна служба

Предвижда се това да започне от есента и за пет години да се подготвят около 16 000 бъдещи резервисти

Държавният съвет по отбраната на Литва поиска да бъде върната наборната военна служба, отменена през 2008 г., заради заплахите за сигурността на държавата. Решението трябва да бъде утвърдено от литовския парламент, предадоха Ройтерс и ТАСС. Според експерти той най-вероятно ще го одобри.

"Необходимо е да се укрепи отбранителният потенциал на Литва заради геополитическата ситуация. Поради това Държавният съвет по отбраната реши временно, за срок от пет години, да се възстанови задължителната военна повинност", заяви президентката Далия Грибаускайте.

Предвижда се наборната служба да се възстанови от есента и за пет години да се подготвят около 16 000 бъдещи резервисти.

"Това ще ни позволи напълно да окомплектоваме подразделенията, които сега са попълнени само наполовина", отбеляза Грибаускайте.

През по-голямата част от 20-и век Литва бе част от Съветския съюз, заедно с Латвия и Естония. След обявяването на независимостта през 1991 г. трите страни побързаха да се присъединят към НАТО и Европейския съюз, напомня Ройтерс.

Литва изпитва все по-големи тревоги от поведението на Русия, не само заради близостта й с руския анклав Калининград, където през декември имаше руски маневри с участието на 9000 военни и 55 бойни кораба.

Някои наблюдатели предупреждават, че така, както постъпи в Украйна, Русия може да всее нестабилност в балтийските държави с помощта на рускоезичните малцинства, на енергийната политика или кибервойната, за да подложи на изпитание способността на НАТО да защитава по-малките страни в съюза, посочва още Ройтерс.

Военна служба в Европа Испания: Професионална армия от 2002 г. Срок на военната служба: 9 месеца, Франция: Професионална армия от 2001 г. Срок на военната служба: 10 месеца, Италия: Професионална армия от 2006 г. Срок на военната служба: 10 месеца, Германия: Военната служба се намалява на 9 месеца. Досегашен срок на военната служба: 10 месеца, Португалия: Професионална армия от 2003 г. Срок на военната служба: 12 месеца, Великобритания: Професионална армия от 1955 г., Норвегия: Срок на военната служба: от 6 до 12 месеца. 2% записват алтернативна военна служба по религиозни или идеологически причини. Страната въведе и военна служба за жените.

В България наборната военна служба отпадна от 2008 г. и бе заменена с кадрова военна служба.

59% от българите искат да се върне задължителната военна служба, 27% са против, показаха данни от национално изследване. По поръчка на „Фокус” в периода 5 - 11 февруари 2014 г. Exacta Research Group интервюира по домовете им 1000 пълнолетни жители от 86 населени места. 62% от мъжете са за възстановяване на казармата, а 28% - против.

Хората на възраст над 40 г. по-категорично подкрепят връщането на задължителната военна служба. Колкото по-млади са анкетираните обаче, толкова по-малко те са склонни да приемат задължителна военна служба.