Прекратиха депутатските пълномощия на Стоян Тонев

Народните представители разискваха по решението близо час

Депутатите прекратиха пълномощията на ген. Стоян Тонев като народен представител, предаде репортер на Bulgariautre. "За" гласуваха 158 народни избраници, "против" – 10, 5 се въздържаха.

Вчера Тонев подаде оставка и като депутат от ПГ на ГЕРБ, и като председател на Комисията по здравеопазването в парламента.

Ген. Стоян Тонев е бивш директор на Военномедицинска академия-София. Повод за напускането му е разследване на бТВ за развиване на частен бизнес с държавни пари и злоупотреби за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина.

В мотивите към подадената от него оставка ген. Стоян Тонев изразява увереност, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи. "Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 г.", посочва Тонев и добавя, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и неговото име да бъде изчистено.

При дебатите в пленарна зала Атанас Мерджанов от БСП заяви, че случвалото се във ВМА има пряко отношение и по втора точка от дневния ред на парламента, която предвижда гласуването на ратификация за теглене на нов външен дълг в размер на 8 милиарда евро.

Ангел Найденов от БСП пък защити ген. Стоян Тонев, като каза, че в частност няма безотговорно отношение към дейността на ВМА. "В лицето на ген. Тонев ВМА има късмета да има ръководител, който направи ВМА едно престижно здравно заведение, търсено от хората заради качеството от медицинската услуга и разполагащо с перфектна апаратура и отношение към пациентите", заяви Тонев.

"Другата страна на въпроса е, че има поредица от изключително сериозни нарушения от 2004 г. до ноември 2013 г.", посочи Найденов и поясни, че Военномедицинска академия е сложна структура. Според него има основание за решението на Тонев да подаде оставка и той ще го подкрепи.

Депутатът от БСП Таско Ерменков коментира: "Или ГЕРБ и нейният председател са безкрайно принципни и безкомпромисни към своите членове, които дори в началото на съдебна процедура са готови да пожертват човека и той да подаде оставка, или става въпрос за замазване на положението и хвърляне на вината от здравата глава на болната".

Красимир Велчев от ГЕРБ заяви: "Чудно ми е, че от една достойна постъпка отново една партия иска да си направи актив. Това е партията, в която някой сгафи, те правят всичко възможно да покрият този човек".

Велчев се обърна към представителите на БСП с думите: "Вие какво направихте с вашия председател и председател на ПЕС? Изпратихте го в Европа, за да се спаси от наказателно престъпление тук. В 41-то Народно събрание имаше министър при тях, който беше направил ремонт в една сграда за 19 милиона, а експертите посочиха, че нова сграда струва 8 милиона. Стана така, че сега тази министърка, за която не е завършило делото, в момента преподава в Библиотекарския институт и в УНСС".

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт също адресира изказването си към опозицията: "Нито сте прокурори, нито съдии да издавате присъди. Превръщате трибуната в цирк. Защо никой от вас не коментира оставката на Бисеров например? Защо никой не коментира, че няма държавна институция, която да поиска снемането от длъжност на двама общински съветници от ДПС, за едения от които има влязла в сила двугодишна присъда? Няма сила, няма държава, която да го снеме от поста на общински съветник".

Днешното заседание на парламента е съпътствано от протести и надути вувузели около сградата на институцията. При откриването на пленарното заседание налице бяха 134 депутати.