Стоян Тонев подаде оставка

И като председател на здравната комисия в парламента, и като депутат

Ген. Стоян Тонев е подал оставка като председател на Комисията по здравеопазването в парламента и като депутат от ГЕРБ, съобщи бТВ.

Макар че по-рано възнамерявал да изчака проверката на органите, Борисов междувременно е бил убеден от доказателства, че има основания да се освободи от депутата на ГЕРБ.

След разговор с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. Тонев подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР – Пазарджик с листата на ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание.

В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева ген. Тонев заявява:

„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 г.”

Тонев смята, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и неговото име да бъде изчистено.

Следващият председател на здравната комисия ще е Десислава Атанасова или Даниела Дариткова, предаде 24 часа.