Владислав Горанов: Дългът не е причина, а следствие

Алтернативата на решението за заема е печатане на пари, заяви финансовият министър

Дългът не е причина – той е следствие. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов от парламентарната трибуна при излагане на мотивите за теглене на нов външен дълг от 16 милиарда лева, предаде репортер на Bulgariautre.

Горанов припомни, че на 27 юли 2013 г. по повод бюджета за 2013 г. самият той е заявил, че ако поемането на дефицити след 2009 г. продължи със същите темпове, е много възможно да се говори не за тогавашните 5 милиарда, а за 15 милиарда.

"Неблагополучието на фискалното планиране през 2014 г. доведе до приключване на 2014 г. с дефицит от близо 3 милиарда лева. Необходимостта от дълг нарасна", поясни финансовият министър и допълни, че бюджетът за 2014 г. не е допускал приемане на извънреден дълг за подкрепа на банковата система.

"В българска банка има депозит на правителството от 800 милиона лева. Има падежи, които са известни от 2002 г., когато се преструктурира дългът, трупан от 80-те години – от нашите бащи, от нашето общество. И тогава сме живели назаем", подчерта Горанов.

По думите на министъра към 19 февруари тази година наличните средства на правителството във фискалния резерв, без вземанията от ЕС, са 5.242 милиарда лева. "Като извадим блокираните елементи, оперативно правителството разполага с 547,9 милиона лева. Държавата се оказва с половин милиард разполагаем ресурс. Това е проблем, за който знаехме още в края на миналата година", припомни Владислав Горанов.

"Ако през май не върнем мостовия заем, договорът предвижда удължаване с 6 месеца при много по-неблагоприятни условия, и през октомври трябва да ги върнем. До 2017 г. трябва да върнем 12 милиарда лева вече изхарчени пари", поясни финансовият министър.

Той се обърна към депутатката от БСП Мая Манолова с думите: "Не можем да печатаме пари – това само ти го можеш. Само това е алтернативата на днешното решение".

Мая Манолова му отвърна, че не е честен финансов министър. "Ако бяхте честен, щяхте не да занимавате залата с нашите баби и дядовци, а да признаете, че през 2017 г. ще трябва да рефинансираме дълга, който Дянков взе. С този огромен кредит възнамерявате да финансирате дефицит. Подайте си оставката. Така постъпват достойните финансови министри", призова Манолова.

По отношение на печатането на пари, Мая Манолова заяви: "Да, вие не можете да печатате пари. Можете да печатате дълг и можете да печатате бюлетини, което сме видели. За тези, които страдат, че техният лик не е по банкнотите, на обратната страна ще печатат позорен списък с имената на тези, които са подкрепили този срамен дълг".