Инспектори от БАБХ: Салмонелата в детските градини не е тръгнала от храната

Мисия Пловдив

25-02-2015, 17:09

Снимка:

svejo.net

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Салмонела пламна в две детски градини в Пловдив

Всички служители на доставчика и в детските заведения са изследвани

"Няма констатирани нередности във фирмата доставчик на храна в двете пловдивски детски градини, където са констатирани общо 9 деца, заразени със салмонела", съобщи д-р Петков от отдел "Контрол на храните" към регионалното звено на Агенцията по храните (БАБХ).

Агенцията е издала предписания всички служители във фирмата да бъдат изследвани за салмонела. "Може причината да не е в храната, а носител да е работник, който я приготвя. Натривките ще бъдат с ясен резултат 72 часа, след като са взети", обясни д-р Петков.

Припомняме, че вчера стана ясно, че има седем нови случая на деца заболели от салмонела в две детски градини в Пловдив. Болните малчугани са открити след взети проби за изследвания, след като двама техни връстници бяха хоспитализирани. Заболелите нови случаи са от филиал на детска градина "Червената шапчица" в район "Тракия".  

Втората детска градина, където има заразено дете, е "Каменица" в район "Централен". Резултатите от натривките на децата, които са били контактни с него, ще бъдат ясни утре, увери д-р Милена Коларова, началник-отдел „Противоепидемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция – Пловдив (РЗИ).

Положителните резултати на заболяването на първото хоспитализирано дете са от 14 февруари, което бил и поводът за проверка за чревната инфекция. Общото между двете детски градини е фирмата, която доставя храната – "1-Експресно парти" ЕООД. Това е и причината от Агенцията по храните да стартират проверка в дружеството.