Австрийският парламент прие Закон за исляма

Мюсюлмански лидери от Австрия и Турция осъдиха законопроекта

Австрийският парламент прие т.н. Закон за исляма, който забранява финансирането на мюсюлмански организации от чужбина.

Гласуването на закона, който бе подложен на широк обществен дебат, закъсня с няколко месеца. Законът бе внесен в парламента от управляващата коалиция, сформирана от лявоцентристката Социал-демократическа партия и дясноцетристката Народна партия, като прокарването му бе осигурено тъкмо от гласовете на техните депутати.

Мюсюлмански лидери от Австрия и Турция осъдиха законопроекта, въпреки че той гарантира редица права на изповядващите исляма, като съблюдаване на изискванията за хранене по време на религиозни празници като Рамадана - в армията, затворите и болниците. Законът признава и обрязването, но забранява т. нар. женско обрязване, практикувано в някои африкански страни.

Въпросът за съблюдаването на мюсюлманските празници предстои да бъде обсъдено в рамките на колективните трудови договори. Законът изисква имамите и прочие длъжностни лица в мюсюлманските общини да владеят немски език, но не задължава проповедите да бъдат изнасяни на немски, за което настояваха съвносителите му от дясно, т.е. от Народната партия. В мюсюлманските учебни заведения преподаването обаче трябва да бъде на немски.

Според последното преброяване в Австрия живеят близо 560 000 мюсюлмани при население от 8,5 млн. души. Повечето от тях идват от Турция и Босна и Херцеговина. В местния печат се появиха публикации, че близо 200 австрийци са се присъединили към редиците на джихадистите в Сирия и Ирак.