БСП иска комисия за проучване на ратификацията на новия дълг

Партията продължава да настоява за налагане на вето

БСП настоява за временна анкетна комисия, която да проучи ратификацията на новия външен дълг от 16 милиарда лева. Това каза на брифинг в парламента депутатът от БСП Красимир Янков, предаде репортер на Bulgariautre. От БСП искат комисията да работи в срок от три месеца.

Партията предлага комисията да извърши проверка на разходите и основанието за извършването им във връзка с подготовката за изтегляне на заема, както и да установи начина, по който са избрани банките – страни по договорите и акта.

Според него са основателни съмненията в обществените среди за поемане на ангажименти за външен дълг за следващите три години, които по думите му са в нарушение на бюджетната процедура.

От БСП изразиха увереност, че резултатите от дейността на комисията ще допринесат за прозрачността и ще потвърдят или отхвърлят неправомерното ограничаване на банките - участници в процедурата по вземане на външния заем.

Партията отново заяви намерението си да настоява пред президента за налагане на вето на ратификацията. Ако държавният глава Росен Плевнелиев не го направи, депутатите от БСП ще подготвят жалба до Конституционния съд.

В кулоарите на Народното събрание съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че въпросът за създаване на такава комисия трябва да се обсъди от групата му.