Румен Петков: Разбирам Първанов, но това е успех за АБВ

"В случая искам да вярвам на министър Горанов", подчерта Петков

"Разбирам президента Първанов. Излишно е да уточнявам какво е отношението ми към него. Разбирам недоверието му към декларацията на министър Горанов, но мисля, че това беше успех на парламентарната група на АБВ", коментира Румен Петков на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен.

"Всъщност парламентарната група на АБВ и политическото ръководство предизвика професионален дебат. В резултат на нашия натиск редица експерти излязоха и много ясно изразиха своята позиция. Ние поставихме пет въпроса. Как са определени банките, с които се работи. Отговорът, който получихме от Горанов е задоволителен. Какви са комисионните, които ще получат тези банки? Най-добрите в Европа от гледна точна на българския интерес. Всички плащания на такси и т.н. също са най-добрите от гледна точка за нашия интерес", коментира Петков.

"С чувство за реализъм Първанов много рядко е бъркал в оценките си, да не кажа никога. С цялата си душа и сърце искам този път да е сгрешил. В случая искам да вярвам на министър Горанов. Той излезе и декларира от името на правителството, че свалят дълга с 2 млрд. лв. И разбирам нашата парламентарна група за подкрепата, защото всичките ни искания бяха реализирани. АБВ спаси 2 млрд. лв. на българския джоб", каза още Петков.

"Ще продължа да се боря националния съвет да отхвърли категорично и еднозначно оттеглянето на Георги Първанов. Той е нужен на българската политика и общественост. Той е човек с гръбнак и с лице", завърши Петков темата.

Той обърна внимание на БСП и Атака, определяйки поведението им като "брутален популизъм". "Мястото на АБВ не е в тази компания", категоричен бе бившият вътрешен министър.