Депутатите обсъждат промени в Закона за енергетиката

ДКЕВР става Комисия за енергийно и водно регулиране

Депутатите се обсъждат промени в Закона за енергетиката на второ четене, предаде репортер на Bulgariautre. Предвиждат се промени, според които ДКЕВР вече ще се казва Комисия за енергийно и водно регулиране. Заложено е членовете на регулатора да се увеличават от 7 на 9. Комисията ще е разделена на две подкомисии, като едната ще се занимава с проблемите в енергетиката, а другата – с тези в сектор "Водоснабдяване и канализация". Предлага се членовете на регулатора да се избират от парламента, а не от Министерски съвет, както е досега.

При обсъжданията енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че сред секторите, за които може да има държавна помощ, е химическата промишленост, както и редица други. Министърът увери, че не съществува възможност някой да подбере определени сектори и да прокарва лобистки интереси.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че откриването на нефт и газ в Черно море ще бъде стимул за индустрията. "Правителството полага огромни усилия за индустрията в България, като цели да намали разходите за енергия, които са основната пречка за развитието на индустрията в страната", поясни депутатът. По отношение на конкурсите за "Терес" и "Силистар" той съобщи, че се очаква до 10 дни да получат решение от Европа.

Добрев обясни, че промените в Закона за енергетиката се основават на новата европейска политика за намаляване на прекомерната тежест на индустрията, наложена от изкупуването на електроенергия от възобновяеми източници.
Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пък заяви, че България е постигнала 8% конвергенция с ЕС, а Румъния има 17% за същия период. Според него трябва да се създадат предпоставки за нови и добре платени работни места в страната. По думите на Димитров няма голям интерес от ЕС да се инвестира в България.

Валентин Николов от ГЕРБ заяви, че е имало големи предприятия, които са искали да инвестират в България, но не са го направили, защото не могли да направят стратегическите си прогнози. "Слагаме предвидимост, която е липсвала до момента, за да могат големите индустриални производители да направят прогнози, свързани с тяхното производство", уточни Николов.
Георги Кадиев от БСП лява България заяви, че има конфликт на интереси, защото неговата жена е производител на електроенергия.

В хода на гласуването на текстовете от Закона за енергетиката мнозинството отхвърли предложение за създаване на обществен надзорен съвет от неправителствени и синдикални организации с право на еднократен вот към КЕВР, което дойде от независимия депутат Велизар Енчев.