Енергийният регулатор вече е на подчинение на парламента

Организации на работодателите и на работниците и служителите също ще могат да предлагат кандидатури

Народните представители промениха името на държавния регулатор, предаде репортер на Bulgariautre. С приетата промяна в Закона за енергетиката Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече ще се казва Комисия по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Членовете на комисията пък ще се избират от Народното събрание, а не от Министерски съвет, както беше досега.
Номинациите на кандидатите за членове на комисията ще се правят от депутатите и парламентарните групи. Предвидена е възможност юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза и с определен предмет на дейност, както и национално представените организации на работодателите и на работниците и служителите също да могат да предлагат кандидатури за членове на комисията.

Мартин Димитров от Реформаторския блок коментира от парламентарната трибуна, че вече всеки български гражданин ще знае кой зад кое решение е гласувал в енергийния регулатор, както и с какви мотиви е . "Ако искаме реформа в България, това, което правим в ДКЕВР, трябва да се случи навсякъде, където става дума за контролен и регулаторен орган", подчерта той.