Съдия от ВКС поема Софийския градски съд

Поискаха оставката на цялото съдебно ръководство

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на съдия Владимира Янева като ръководител на Софийски градски съд. Съвета прие оставката с 15 гласа „за“, 0 „против“ и 1 „въздържал се“. За временно изпълняващ длъжността на админинистративен ръководител на Софийски градски съд бе избран съдия Владимир Йорданов от ВКС, предаде bTV.

Предложението дойде от председателя на Върховния съд Лозан Панов. Той се мотивира с това, че Владимир Иванов може добре да се справи със задължението си като временен председател на СГС. Според него назначаването на съдия от същия съд не би могло да осигури необходимото спокойствие при работата на съда и за това ръководителят трябва да дойде отвън. За това Йорданов да поеме СГС гласуваха 15 членове на ВСС, двама се въздържаха.

Лозан Панов поиска оставката на цялото съдебно ръководство, защото смята, че е виновно за състоянието на съдебната институция. „Считам, че най-доброто решение за съда е да бъде назначен ръководител отвън. Човек, който да бъде с авторитет, който докато тече процедурата по избор, ще може да даде необходимото спокойствие на съда. Да има равномерно разпределение на делата между колегите и да се направи една ревизия на командированите колеги, като правно основание. За мен е много важно този човек да има авторитет, за да спадне напрежението в тази институция“ допълни Панов.

Междувременно ВСС образува дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и заместник-председателя на съда Богдана Желявска. Предложенията за дисциплинарни производства са от правосъдния министър Христо Иванов и председателя на ВКС Лозан Панов. Поводът за дисциплинарните производства са открити нарушения при разпределенията на делата в СГС.