Увеличава се броят на недоносените бебета в „Майчин дом”

Три пъти повече са рисковите и недоносени деца от средния процент за страната

45 бебета в момента са настанени в интензивното отделение на Клиниката по неонатология в "Майчин дом". Клиниката, която е най-голяма в страната, от днес е с изцяло ремонтирани помещения, подменена е и голяма част от апаратурата. В столичния "Майчин дом" се раждат до три пъти повече рискови и недоносени деца от средния процент за страната, алармира БНР.

„813 са недоносените бебета, родени в "Майчин" дом през 2014-а година. Това са близо 20% от всички новородени в болницата”, отчете директорът проф. Виктор Златков.

Увеличеният брой на недоносени деца предразполага повишен брой новородени, нуждаещи се от апаратна вентилация и лечение. За 2014-а година на апаратна вентилация са 358 деца.

„Обновените помещения ще дадат възможност за тези деца, освен да бъдат лекувани с по-модерна и съвременна апаратура, и да прекарват повече време с родителите си, което е изключително важно”, обясни началникът на клиниката по неонатология проф. Боряна Слънчева.

И сега имат контакти, но вече малко по-широко става отделението и ние имаме намерение родителите да пребивават тук в някакъв период от време, да речем от един 13 часа до 16 – 17 часа, в някакво време, когато не е толкова натоварено отделението.

Най-малкото бебе, спасено от екипа на проф. Слънчева, е момченце, родено в шестия месец с тегло едва 450 грама.

Ремонтът и преоборудването на клиниката, в която се лекуват тези деца, са стрували над 1 млн. лева, осигурени от Министерството на здравеопазването, болницата и дарители.