Кърпят дупки в София като във Финландия

За текущ ремонт на улици тази година са предвидени около 24 млн. лева

От лятото Столичната община въвежда нова организация за текущата поддръжка на основните улици и булеварди. Градът е разделен на 6 зони, а кандидатите да поддържат пътните настилки в добро състояние са 13. Цените, които те предлагат за 4 г., са от 3,9 млн. лв. и стигат до 7,8 млн. лв. за различните зони, стана ясно вчера при отварянето на офертите, пише „24 часа”.

Според новата организация, която е по финландски модел, избраните фирми са длъжни да покрият основни критерии като наличие на маркировка, пътни знаци, добро състояние на бордюри, тротоари, пътна настилка и шахти. Те ще имат 6 месеца за това.

За текущ ремонт на улици тази година са предвидени около 24 млн. лв. Сред кандидатите са „Трейс груп холд", „ПСТ груп", „Пътища и съоръжения", „ГБС". Фирмите трябва да покрият  13 показателя за всяка улица, за която отговарят. От списъка са извадени обектите, на които вече е направен основен ремонт. Общината ще проверява ежемесечно дали са покрили всички критерии. Ако за дадена улица фирмата не отговаря на 1 до 3 критерия, тя ще отнесе 50% глоба от месечната сума, която получава за поддръжка. Ако не са изпълнени от 3 до 10 критерия, санкцията ще е 70% от месечната сума. При лошо състояние на 25% от улиците в дадената зона ще се удържат половината от парите за поддръжка на района. При 3 такива случая договорът се прекратява.