Метрото до летището тръгва до месец

Разклонението до Бизнес парка ще заработи най-късно в началото на май

Още месец дели столичани от пускането на метрото до летището. Това стана ясно по време на инспекцията на столичния кмет Йорданка Фандъкова по участъка.

Тя се повози тестово до Цариградско шосе и похвали свършеното до момента, като уточни, че метрото до летището е готово на 99% и ще бъде пуснато в началото на април.

Разклонението до Бизнес парка пък е на 96% и ще заработи най-късно в началото на май.

„120 милиона евро, 94% от които са европари, ни струват тези участъци”, заяви столичният кмет.

"Общо 90 хил. души ще ползват допълнително този най-екологичен и модерен градски транспорт. От април месец пътуването от летището до центъра на София ще отнема около 20 минути. „Жителите на ж.к. „Дружба" ще могат да слязат до центъра за 15-16 минути", подчерта Фандъкова.
„Това, което бях възложила на колегите от градския транспорт, те са го направили тази седмица. Дискутирано е с гражданите и с бизнеса, който има офиси тук в тази зона, да се направи реорганизация на движението на градския транспорт, така че всички линии на автобусите, тролеите и трамвая, които минават през ж.к. „Дружба" да имат съприкосновение с поне една станция на метрото", уточни тя.

Фандъкова каза още, че има предложение за организация на движението и предстои това да бъде обсъдено. „Има известни промени в движението на някои автобусни линии, така че хората да може да имат най-доброто придвижване до метростанция", посочи кметът на София.