Страх, бой и нож излизат по-евтино, ама друг път

Кметът реши да изведе груповия бой от дискотеките, собствениците им – не

През последните години Бургас стана по-красив и чист. Хората започнаха да го пазят повече, да го хвалят, да се гордеят с него. Градът се промени. Самочувствието, също. Бургаските батки – не.  Те са част от нощния живот на града. Бургас стана национално популярен с Батките и презрян, заради промените.

Хубав град, море, плажове, прекрасна ландшафтна архиктура в Морската градина и уютни нощни заведения ..., където могат да те бият яко, ако не си местен. Ако си местен също. Няма друг български град с такава слава.

Намушквания в дискотеки, бой с наличен инвентар от столове и маси, бой с метален бокс в ръце, бой със здрави крака, в официален анцуг, масов бой. Това е част от богатия ни местен асортимент, който може да джакпот в малките часове. Криминалните хроники го доказват, а част от свидетелите на този разкош от пердах, споделят изживяването, със зъби в шепа.

През януари, няколко хлапета влязоха в болницата, след проба от „асортимента”. И местната управа реши да се намеси и в този сектор, който не е чист, като градинките в Морската.

Кметът предложи мерки, които да гарантират сигурност. Предложените от Димитър Николов промени в Наредбата за обществен ред и сигурност, включват видеонаблюдение в и пред дискотеките, детектори за метал на входовете им, увеличаване на охраната и нов вечерен час за учениците. Мерките бяха гласувани и приети от Общинския съвет.

Гражданите казаха „ура”, собствениците на дискотеки - „ко? Не!”. Те не харесаха идеята, защото безопасността изисква и от тях, средства. Но нощните заведения и така са си добре. Да му мислят клиентите, които не слушат. От бранша скочиха на кмета. Завеждат дело срещу промените, срещу него, срещу изискванията за сигурност. Защото ще вземат от джоба им, ще развалят добрата, стара бургаска традиция. Защо? Защото ще им струва нещо.

Това може да се случи. Но ще загубят всички. Собствениците, които не искат допълнитено „изваждане на кинти”, също  ще загубят.

Те бързо се обединиха, когато промените ги засегнаха. Но защо не се обединяват, когато побоищата вземат жертви?  Лично засяга ли?

Ако пръскат срещу кърлежи с вода, а не с препарат, за да излезе евтино, това засяга и тези, които го правят. Защото утре могат да срещнат по плътта си крълеж – лично.

Качеството на храната също струва много на производителите й, но ние – потребителите /в това число и собственици на барове/ искаме гаранция, че се храним с това, което пише на етикета. Ако излезе евтино на производителя, скъпата цена ще я платим ние, потребителите. Накрая най-високата цена, отново ще е в неговата сметка, тотал. 

Собствениците на заведения не желаят да плащат за сигурността на клиентите си. Те искат да печелят от тях. Искат да имат места за паркиране „като в развитите държави”, искат да ползват качествени обществени услуги „като в чужбина”. Тази същата „чужбина” много отдавна обаче е взела мерки и нощните клубове не са места за групов бой и масови кръвопролития. Те, „чужденците”, са си платили отдавна цената на бизнеса. Време е и тук да се случи, за да ни излезе по-евтино накрая.

Собствениците могат да победят местната власт в съда. От тази победа обаче може да загубят всички, защото лошата слава и като евтин алкохол – в най-добрият случай получаваш главоболие, може и да повърнеш. Дано скоро не повръщаме от спестени мерки за сигурност!