Възстановяваме съборените носещи стени заради санирането

Животът

28-02-2015, 10:10

Автор:

sofiautre.bg

Всичко от Автора

Собствениците сами плащат за укрепването

Собственици на жилища, които са избили носещи стени, ще трябва да ги вдигнат отново за своя сметка, ако сградата ще се санира. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в отговор на въпрос как ще се санират блоковете, където има избити носещи стени от собствениците. „Трябва да се възстановят. Който е нарушил умишлено вътрешната конструкция на сградата, трябва да плати за укрепването. Програмата за енергийна ефективност на многофамилни сгради няма да финансира възстановяване и укрепване на умишлено избити стени”, каза още министърът, цитиран от "Монитор".

Тя съобщи за сериозен напредък на Програмата за енергийна ефективност на жилищни сгради. Лавинообразно се създават сдружения на собствениците с цел подновяване на сградите, в които живеят, като броят на сдруженията е вече над 800.

Сключени са над 120 договора между общини и сдружения на собственици. 101 са подадените заявления в Българската банка за развитие за финансиране на проектите, а 40 са сключените с финансовата институция договори, обясни Павлова.

София “диша праха” на останалите градове по Националната програма за обновяване на многофамилните жилищни сгради, заяви министърът на регионалното развитие вчера сутринта пред БГ Радио. Според нея това показвало, че програмата е национална и е за всичките 265 общини без значение от политическа, религиозна и етническа принадлежност. Първенци засега са жителите на Благоевград, които досега са успели да сключат договори за 88 сгради.

Междувременно стана ясно, че през ноември Световната банка ще представи анализите за въвеждане на електронната тол система за преминаване по магистралите и републиканската пътна мрежа, съобщи министър Лиляна Павлова. Министерският съвет одобри вчера подписаното на 13 февруари изменение на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Агенция „Пътна инфраструктура” и Световната банка и предложи на Народното събрание да го ратифицира. Допълнителното споразумение дава възможност да се разработи цялостна визия за въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси. Освен предварителен анализ банката трябва да направи подробен работен план.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"