Домашни вина се ляха на фестивала „Силвин“

47 майстори се състезаваха

47 майстори на домашни вина участваха в провелия се за 18-та поредна година в Силистра традиционен фестивал на елексираната напитка „Силвин-2015”, който е с конкурсен характер. Негов редовен организатор е местната Асоциация на лозарите и винарите, единствена по рода си в България, пише paralel44.com. Участниците представиха свои домашни вина в трите категории – червено, бяло и розе, а част от наградите на победителите връчи кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов.
Жури от професионални дегустатори определи тази година бялото вино на Иван Йоргов за най-добро, при червените победител стана Руси Русев, а Иван Бялов грабна наградата в категорията „розе“. Специалната награда „Лъвско вино“, повече популярна като вино на годината, получи Пламен Калинов.
Атрактивният фестивал на домашното вино „Силвин“ включи още надпревара по резитба на лоза, като там най-добре се справи Тихомир Великов. Наградата му от името на Областна администрация връчи Венцислав Маринов.
Проявата започна с водосвет и молитва за добра реколта през годината, след което продължи с богата фолклорна програма, томбола с награди, осигурени от спонсорите на събитието. „Задачата, която Асоциацията на лозарите и винарите си поставя, е да върне старата слава на силистренското вино“, каза председателят на организацията Божидар Боев. „Трябва да върнем славата на силистренското грозде и вино от 1921-ва година. Тогава Силистра е изнасяла с кораби за Виена и Германия. Близките 50 години се надявам да се случат нещата. Много се говори за подпомагане на малкия и среден бизнес, но към тази дата, не виждам какво се прави. Държавата трябва да заработи“, коментира още Боев. Тазгодишният фестивал на домашното вино „Силвин“ бе уважен и от народния представител на ПП „Атака“ от Силистра Иван Димитров.
Според секретаря на Черноморската лозаро-винарска камара Денко Георгиев, производителите от бранша не получават държавна подкрепа. „Малкият и среден бизнес до този момент като че ли е изолиран и изключен от схемите и намеренията за развитието на лозарството и винарството. Да кажем, че с всяка една година, положението става все по-трагично“, каза той.